Aşa - Bed of Stone


Aşa - Bed of Stone
Naive Records
NV831211


Aṣa, 1982 doğumlu Nijerya/Fransız kökenli bir müzisyen. Kendi şarkılarını yazan Aşa'nın isminin anlamı kendi dilinde şahin anlamına geliyormuş. Fransa'nın başkenti Paris'te doğan müzisyen, iki yaşında Nijerya'ya geri dönüyor. 20 yaşına kadar Nijerya'da yaşadıktan sonra, içindeki müzik aşkı onu yeniden Fransa'ya yolculuğa çıkartıyor.

Okul yıllarında Erykah Badu, D'Angelo, Raphael Saadiq, Lauryn Hill, Femi Kuti ve Angélique Kidjo gibi isimleri tanıyan ve dinlemeye başlayan Aşa, okul hayatı sırasında şarkı söylemeye başlıyor. Müziğe olan ilgisi aslında babasının plak koleksiyonu ile başlıyor. Babası özellikle soul klasikleri ve yerel Nijerya müziğine çok meraklı ve Marvin Gaye, Fela Kuti, Bob Marley, Aretha Franklin, King Sunny Adé, Ebenezer Obey, Lagbaja gibi müzisyenleri dinleyerek büyüyor.

Müzik hayatının başında Nijerya'da ilk şarkılarını yayınlıyor, "Eyé Adaba," ve "Jailer," ile başarı sağlıyor. Naive plak şirketi ile anlaşma sağlıyor. İlk albümü kendi ismini taşıyor ve oldukça ilgi çekiyor. İkinci albümü "Beautiful Imperfection" ise 2010 yılında yayınlanıyor. Yine oldukça iyi tepkiler alıyor. Bizim konu edeceğimiz "Bed of Stone" ise 2014 yılında yayınlanıyor. Şarkı listesi şu şekilde;

1. "Dead Again" Aṣa Blair MacKichan 3:07
2. "Eyo" Asa, MacKichan 3:16
3. "Satan Be Gone" Asa, MacKichan 2:36
4. "Bed of Stone" Asa Constant 4:20
5. "Moving on" Asa Asa 4:16
6. "Grateful" Asa MacKichan 2:45
7. "Society" Asa MacKichan 3:03
8. "How Did Love Find Me" Asa MacKichan 3:41
9. "Ife" Asa Constant 3:46
10. "Situation" Asa MacKichan 2:40
11. "New Year" Asa MacKichan 3:01
12. "The One That Never Comes" Asa MacKichan 4:06

Aşa'nın üçüncü albümü olan "Bed of Stone" ilk iki albümü gibi folk öğeleri ile bezenmiş özellikle de şarkı sözlerinde bu etkiyi görebilmek mümkün. Folk öğeleri albüm üzerinde dominant değil, bir yönüyle pop/rock bazı yönleriyle soul bazen de caz etkileri görebiliyorsunuz albümde. Ancak albümün en karakteristik özelliği Aşa'nın gerçekten ilginç ses renginin ön plana çıkartılması ve vokal hükümran bir albüm olması. Temposu çok iyi dengelenmiş albümü dinlemeye başladığınızda nasıl bittiğini anlamıyorsunuz. Aşağıda albümün tanıtımının yapıldığı "Dead Again" şarkısının videosu var. Sanırım albüm konusunda bilgi verecektir.

Kayıt son derece başarılı. Vokalin ön planda olduğu farklı tat arayanlar göz atsınlar....

Yorumlar