Peter Tosh - Bush Doctor LP




Peter Tosh - Bush Doctor
Music On Vinyl MOVLP1208


Peter Tosh deyince muhtemelen tanımayacaksınız ama merak etmeyin reggae müziğini seviyorsanız aslında onu bol bol dinlediniz. OM olarak da tanınan Peter Tosh'un asıl ismi Winston Hubert McIntosh. 1944 yılında Jamaika'da doğan müzisyen 1987 yılında öldürülmüş. Peki onu nereden tanıyoruz, Bob Marley ve Bunny Wailer ile "The Wailers" topluluğunun çekirdek elemanlarından birisi olan Tosh, ilerleyen yıllarda Rastafaryanizmin en önemli savunucularından birisi haline gelmiştir.

Rastafarianizm nedir? Etiyopya'nın son imparatoru olan Haile Selassie'yi tanrının dünyadaki yansıması olarak gören bir dindir dersek yanlış olmaz. Aslında inanış ve düşünce bütünüdür diyebiliriz. Bob Marley'de bu düşüncenin takipçilerindendir mesela. Haile Selassie'ye yönelik "Iron Lion Zion" şarkısı aslında bu düşünce tarzını bize bir miktar anlatabilir. Rasta'nın renkleri siyah, kırmızı, sarı ve yeşildir. Kırmızı, yeşil ve sarı renkleri Etiyopya bayrağı, siyah Afrika halkını temsil eder. Her bir rengin kendi anlamı vardır ve bunlar Rastafaryanlar için çok önemlidir. Sarı bütün altın, mücevher ve hazineler içindir. Yeşil insanların, üzerinde yürüdüğü dünyadır. Kırmızı ise siyah halkın dökülen kanıdır. Alkol kullanımını genellikle zararlı olarak görürler ve sigara kullanmazlar. Ancak marijuana tabii ki serbesttir.

Neyse biz Peter Tosh'a bakalım. The Wailers'ın akabinde Tosh kendi solo albümlerini yayınlamaya başlar. İlk albümünün ismi "Legalize It"tir. Tahmine edeceğiniz üzere marijuana'nın yasallaştırılması ana temalı bir albümdür ve albüme ismini veren şarkı bir nevi marş haline gelir. Bush Doctor ise üçüncü solo albümüdür ve bu albümde çok geniş kitlelere ulaşır. Albümde Rolling Stones topluluğundan Mick Jagger ve Keith Richards görülür. The Temptations şarkısı "Don't Look Back"te Jagger ile Tosh çok güzel bir düete imza atmıştır. Albümün şarkı listesi şu şekilde;
A YÜZÜ
"(You Gotta Walk) Don't Look Back" (Smokey Robinson, Ronald White) - 3:43
"Pick Myself Up" - 3:55
"I'm the Toughest" - 3:48
"Soon Come" (Tosh, Bob Marley) - 3:54
"Moses - The Prophet" - 3:37
B YÜZÜ
"Bush Doctor" - 4:04
"Stand Firm" - 6:10
"Dem Ha Fe Get a Beatin'" - 4:11
"Creation" - 6:29

Albüm çok kolaylıkla tahmin edilebileceği üzere çeşitli ülkelerde yasaklanmış 1978 yılında yayınlandığında. Bazı ülkelerde de, kapak kapatılarak satılmış. Albümde Rolling Stones'tan Keith Richards "Bush Doctor" ve "Stand Firm" şarkılarında gitarı ile duyulurken Mick Jagger kendisini (You Gotta Walk) Don't Look Back şarkısında gösteriyor.

Albüm reggae sevenler için bu tarzın tarihinde önemli bir isme sahip Peter Tosh için arşivlerinde olması gereken albümlerden ve bonus olarak plak için yapılan re-master son derece başarılı.

Yorumlar