Orchestra Omar - Orchestra Omar LP



Orchestra Omar ‎– Orchestra Omar
Sagittarius A-Star ‎– SAS #56
LP Limited Edition


Omar Khorshid müziğine bir saygı gösterisi olarak Sagittarius A-Star plak firması tarafından yayınlanan Orchestra Omar ‎– Orchestra Omar plağındaki tüm müzisyenler Ortadoğulu. Mısırlı Maurice Louca ve Türkiye'den Umut Çağlar haricinde Charbel Haber, Osman Arabi, Sam Shalabi ve Sharif Sehnaoui Lübnanlı gitaristler. Ayrıca basçı Tony Elieh'in çaldığı albüm oldukça farklı yapıda.

Plak oldukça ilgi çekici. Bir yönüyle emprovize caz, bir yanıyla doğu ezgileri ile batı enstrümanlarının buluşması. Anlatmak çok zor. Şarkı listesi şu şekilde;
A1 King Assan
A2 Action/Cut
B The Impropriety Of Longing


Bu albüm söz konusu olunca Omar Khorshid'i hem kendim tanıyayım hemde size tanıtmaya çalışayım. 1945 yılında Kahire'de doğan Mısırlı müzisyen özellikle filmlerde ünlenmiş ayrıca Ortadoğu söz konusu olunca en tanınmış gitarist.  Hem sinema ile uğraşıp hemde müzisyen olunca ayrıca çok sayıda filmin müziklerine imza atmış. Bir gitarist olarak Ortadoğu dünyasının önemli solistleri  Umm Kulthum, Abdel Wahab ve  Abdul Halim Hafez ile çalışmış.


Omar Khorshid zaman içerisinde Arap dünyasında ikonik bir isim haline gelmiş ancak batı dünyasında pek tanınmamış. 1960'ların başlarından itibaren kendi topluluğu "Le Petit Chats" ile Elvis ve Beatles gibi batılı müzisyenlerin müziğini Mısır melodileri ile birleştirmiş. Uzun seneler bu etkilerde müzik yapan Omar Khorshid, ilerleyen yıllarda Abdel Halim Hafez'in topluluğuna katılması ile modern Arap müziğinin temellerini atarlar.

Bu birliktelik Omar Khorshid'e büyük ün kazandırır ve Mısır müziğinin kraliçesi denilen Oum Kalthoum ile çalışma fırsatı yaratır. Bu birliktelik radyo, televizyon programları ve konserlerin önünün açılmasını sağlar. Omar Khorshid'in performansları ilerleyen yıllarda Arap müziğinde gitarın yerini sağlamlaştırmıştır.

Omar Khorshid'in performanslarını bulmak pek kolay değil. Tıpkı yukarıda bahsettiğim ve bu albüme imza atan müzisyenler gibi. Artık çeşitli platformlarda müzisyenleri araştırmak okuyucularımıza kalmış. Orchestra Omar plağı limitli sayıda üretilmiş ve Ortadoğu müziğini free caz ile birleştiren çok farklı tatlar sunan bir albüm. Kayıt başarılı ve keyifle dinleniyor.

Yorumlar