Moody Blues - On the Threshold of a Dream



Moody Blues - On the Threshold of a Dream
Music On Vinyl MOVLP1101

The Moody Blues, ülkemizde de çok sevilen bir İngiliz rock topluluğu malumunuz. Topluluğu dünyada tanıtan en önemli özelliği klasik müzik öğelerini şarkılarının içerisine karıştırması ve bir nevi klasik fusion rock müziği yapmasıdır. Bu konuda "Days of Future Passed" albümüne bir bakış atabilirsiniz.

On the Threshold of a Dream albümünün hikayesine bir bakış atalım isterseniz. The Moody Blues ilk albümlerinde meşhur Decca Records ile anlanmış ve yayınlamıştı. İkinci albüm hazırlıklarında işler karışmıştı. Decca yöneticileri farklı bir tarz albüm istiyorlardı, toplulukta buna pek yanaşmıyordu. Sonunda menajerlerin araya girmesi ile London/Decca plak şirketinin alt kuruluşu olan Deram Records'a kaydırıldılar. Bu dönemde Antonín Dvorak'ın Yeni Dünya Senfonisinin rock versiyonunu yapmaya karar verirler ve firmanın yeni Deramic Stereo Sound (DSS) teknolojisi kullanılır. Aslına bakarsanız bu teknoloji çok önemli değildir ve kısa zamanda çalışmalar sonlandırılarak rafa kaldırılmıştır.

On the Threshold of a Dream, topluluğun dördüncü stüdyo albümü. 1969 yılında yayınlanan albüm yine Deram Records tarafından yayınlanmış. Diğer Moody Blues albümlerinde olduğu gibi "On the Threshold of a Dream" belirli bir konsept üzerinde kurgulanmış. Konsept isminden anlayabileceğiniz gibi rüyalar üzerine kurgulanmış. Özellikle "Voyage" suitinde Richard Strauss'un "Also sprach Zarathrustra" (Böyle Buyurdu Zerdüşt) etkileri var. Albüm elektronik seslerle süslenen bir şiirle açılıyor, kapanışta da aynı elektronik sesler kullanılmış. Plağın "B" yüzünün sonunda ufak bir sürpriz var.

Şarkı listesi şu şekilde;
A YÜZÜ
"In the Beginning" (Graeme Edge) – 2:08
"Lovely to See You" (Justin Hayward) – 2:35
"Dear Diary" (Ray Thomas) – 3:56
"Send Me No Wine" (John Lodge) – 2:20
"To Share Our Love" (Lodge) – 2:54
"So Deep Within You" (Mike Pinder) – 3:07
B YÜZÜ
"Never Comes the Day" (Hayward) – 4:43
"Lazy Day" (Thomas) – 2:43
"Are You Sitting Comfortably?" (Hayward, Thomas) – 3:29
"The Dream" (Edge) – 0:57
"Have You Heard (Part 1)" (Pinder) – 1:40
"The Voyage" (Pinder) – 3:58
"Have You Heard (Part 2)" (Pinder) – 2:32

Bu albüm bazı açılardan önemli. İngiltere dışı özellikle de Amerika'da liste başarısı kazanarak Moody Blues'u bambaşka noktalara getirmiş bir albüm. Albüm zamanında hem stereo hemde quadraphonic olarak kaydedilmiş. Plak basılırken 2000'lerin ortasında yapılan çok kapsamlı remaster çalışması sonucu ortaya çıkan medya kullanılmış. Çok çok başarılı.

Yorumlar