konstruKt ‎– Live At Tarcento Jazz



Konstrukt ‎– Live At Tarcento Jazz
Holidays Records ‎– HOL-078

konstruKt topluluğunun İtalya'da Udine kentinde düzenlenen Tarcento Jazz festivalindeki canlı performansı Holidays Records tarafından plak formatında yayınlandı. Alışageldiğimiz Özün Usta, Korhan Argüden, Umut Çağlar ve Korhan Futacı dörtlüsü ile sahne alan konstruKt konserde iki farklı yönünü İtalyan dinleyicilere göstermiş.

Bu yönlerden birincisi farklı org ve teçhizat ile son yıllarda zaman zaman karşımıza çıkan daha elektronik konstruKt iken, ikinci yönleri olan düdük, zurna benzeri daha yöresel üflemeliler ile yerel melodilere yer veren konstruKt. Konser performansını bu şekilde ikiye bölmek mümkün. Tabii ki bu çizgiler tam anlamı ile keskin şekilde birbirinden ayrılmıyor. Anlık geçişler, araya eklenen daha klasik melodi hatları olan bölümler, zaman zaman amiyane tabiri ile "kopulan" benim tabirim ile voodoo ayini bölümleri ile geçişlerin sağlandığı son derece karmaşık bir müzik tarzı bu plağı dinleyenlerin hemen dikkatini çekecektir.

Özellikle plağın ikinci yüzünde performansın akışkanlığının sağlanması noktasında kullanılan farklı onlarca melodi hattı, klasikleşmiş serbest caz melodilerine atıflar, zaman zaman vokalle desteklenen ara geçişler gibi çok farklı tarzları kısa zamanda dinleyebilmeniz mümkün. konstruKt performanslarının son yıllarda ulaştığı bu son derece karmaşık yapının yavaş yavaş müziklerinin imzası haline geldiğini görüyorum. Alışkın olmayan dinleyici için bir kabus, ne duyacağını bilen dinleyiciler için bir zevk.

Şahsım adına yıllardır takip ettiğim Konstrukt'un müziğini kağıt üzerinde tanımlayabilmek veya anlatabilmek gitgide zorlaşıyor. Bu noktada yapılabilecek en güzel şeyin performanstan bir enstantaneye yer verip okuyucuların fikir sahibi olmasını sağlamak olduğunu düşünüyorum. Aşağıda konserden ufak bir bölümü dinleyebilirsiniz.

Albümün baskısı bir konser kaydı olmasına rağmen son derece başarılı. konstruKt & William Parker ‎– Live At NHKM plağında olduğu gibi plak baskısı Milano/Italya’da Alessandro Di Guglielmo (Elettroformati) tarafından yapılmış, ilginç kapak çalışması ise Canedicoda’ya ait. Meraklısına tam anlamı ile bir hazine olan albüm az sayıda basıldığından elinizi çabuk tutmanızı öneririm.

Yorumlar