Frank Zappa - Apostrophe LP



Apostrophe, Frank Zappa'nın 1974 yılında hem stereo hemde quadraphonic formatta yayınladığı çok önemli bir albümdür. Tabii ki quadraphonic versiyon zaman içerisinde başarılı olamadıysa da, günümüzde hala talep görüyor. Bu albümün bir diğer ilginç özelliği "Don't Eat the Yellow Snow" şarkısının listelere girmiş olmasıdır. Apostrophe tüm Zappa albümleri içerisinde Amerika'da en çok satan albümdür. 1973 yılında yayınlanan ve ilgi çeken Over-Nite Sensation albümünün izinden giden Apostrophe oldukça karanlık sözlere sahiptir.

Albümün ilk yüzü belirli bir tema yörüngesinde hareket eder. "Don't Eat the Yellow Snow" ve "Nanook Rubs It" Nanook isimli bir eskimonun gözünden anlatır örneğin. "Rollo" şarkısının bir bölümü "St. Alphonzo's Pancake Breakfast" şarkısı içerisinde kullanılmıştır. Anlayacağınız bir çok Zappa albümü gibi Apostrophe'da da türlü gariplikler bolca bulunur. Zappa yine bu albümde de Over-Nite Sensation albümünün kayıtlarında olduğu gibi dönemin standartlarının dışında şeyler denenmiş. "Excentrifugal Forz" şarkısında veya "Uncle Remus"da önceki kayıtların üzerine ek kayıtlar yapılarak albümde yer verilmiştir.

Albümün şarkı listesi şu şekildedir;
Side one
No. Title Length
1. "Don't Eat the Yellow Snow" 2:07
2. "Nanook Rubs It" 4:38
3. "St. Alfonzo's Pancake Breakfast" 1:50
4. "Father O'Blivion" 2:18
5. "Cosmik Debris" 4:14
Side two
No. Title Writer(s) Length
1. "Excentrifugal Forz" 1:33
2. "Apostrophe'" Frank Zappa, Jim Gordon and Jack Bruce 5:50
3. "Uncle Remus" Frank Zappa and George Duke 2:44
4. "Stink-Foot" 6:33

Albümde kalabalık bir müzisyen topluluğu hemen dikkat çekiyor. Kimler yok ki, Lynn – vokal, geri vokal. Robert "Frog" Camarena – vokal, geri vokal. Ruben Ladron de Guevara – vokal, geri vokal. Debbie – vokal, geri vokal. Ray Collins ve Sue Glover geri vokaller. Kerry McNabb – geri vokal ve remiksler. Sal Marquez – trompet. Ian Underwood – saksafon. Napoleon Murphy Brock – saksafon, geri vokaller. Bruce Fowler – trombon. Don "Sugarcane" Harris ve Jean-Luc Ponty – viyolin. Ruth Underwood – vurmalılar. George Duke – klavye. Tony Duran – ritm guitar. Tom Fowler – bas gitar. Erroneous (Alex Dmochowski) – bas gitar. Jack Bruce – bas. Aynsley Dunbar – davul. Ralph Humphrey – davul. Johnny Guerin – davul. Jim Gordon davul...

Albüme ismini veren parçada ilginç iki konuk görüyoruz; Cream basçısı Jack Bruce, davulcusu Jim Gordon. Sonradan yazılan çizilenlere göre daha doğrusu bir röportajında Jack Bruce aslında bas değil kısa bir çello bölümünü çaldığını söylemiş. Zaten albümde kim ne çalıyor hangi dakikada çalıyor anlamak çok kolay değil.

Gelelim plak formatındaki baskıya. Bildiğiniz gibi geçmiş senelerde re-master edilmiş CD'ler müzik marketlerin raflarındaki yerini almıştı. Bunlar çok başarılı olmuştu ve Zapap severlerden büyük ilgi görmüştü. Plak baskıları bu re-master çalışmasını temel alıp daha da ileriye götürüyor. Zappa plaklarını bulmak toplamak gerçekten çok zordur. Bu yeni baskılar sayesinde artık herşey daha kolay. Hem uygun fiyatları hem iyi kayıtları ile her prog rock dinleyicisinin arşivinin baş tacı olmaya aday bir baskı! Bu albüm ülkemize Universal Müzik tarafından getiriliyor ve çok makul fiyatlara bulunabiliyor. Aman kaçırmayın!

Yorumlar