Eddie Boyd - 7936 South Rhodes



Eddie Boyd - 7936 South Rhodes
Blue Horizon, Epic BN26409
Music On Vinyl MOVLP1177


Edward Riley Boyd veya bilindik ismiyle Eddie Boyd 1914 yılında Mississippi deltasında doğmuş bir Amerikalı blues piyanisti. Boyd, 1994 yılında vefat etmiş. Eddie Boyd ilerleyen yıllarda müziğe merak salar ve 1930'ların ortalarında Memphis'e gelir. Bu dönemlerde hem piyano hemde gitar çalar. O dönemlerdeki topluluğunun ismi Dixie Rhythm Boys'tur. Amerika'da İkinci Dünya Savaşının başlamasıyla endüstri kentlerine göç dalgası ile Chicago'ya taşınır.

Bu dönemlerin arkasından 1950'li yıllarda önemli bazı şarkılarını yazar ve kaydeder. "Five Long Years" (1952), "24 Hours" (1953) ve "Third Degree" (1953) gibi şarkılar günümüzde son derece kötü kayıtlı ucuz fiyat etiketlerine satılan blues toplama albümlerinde zaman zaman kendisine yer bulur. Her ne kadar odyofiller bu tarz albümleri pek sevmeseler de bu tarz albümlerin bazı faydaları vardır. Hiç tanımadığınız isimleri bu tarz albümler sayesinde tanırsınız. Eddie Boyd benim için böyle bir isim. Boyd, 1960'larda Buddy Guy topluluğu ile Avrupa'da boy gösterir. Fleetwood Mac ve John Mayall & the Bluesbreakers ile de çeşitli konserler vermiştir.

1970'lerde Amerikanın ırkçılığın ayyuka çıkması ile artık yorulmuştur ve Avrupa'ya taşınır. Ölmeden önce kendisini Finlandiya'da ziyaret etmiş ve "Five Long Years" ve "Third Degree" şarkılarını kaydetmiştir.



Gelelim albüme, içerik şu şekilde;
"You Got to Reap"
"Just the Blues"
"She's Real"
"Back Slack"
"Be Careful"
"Ten to One"
"Blues Is Here to Stay"
"You Are My Love"
"Third Degree"
"Thank You Baby"
"She's Gone"
"I Can't Stop Loving You"

Albümde çok ilginç ayrıntılar var. 1960'larda Amerika'da blues revival yaşanmaya başlandığında Fleetwood Mac topluluğunun erken dönem kadrosu yanlarına Eddie Boyd'u alırlar ve kaydı yaparlar. Blues revival dediğimiz olay eski blues şarkılarının ve müzisyenlerinin tekrar hatırlanması dönemidir. Bu dönemde unutulmuş bir çok eski blues müzisyeninin harika kayıtları yapılmıştır. Fleetwood Mac'ten Peter Green (gitar), John McVie (bas), ve Mick Fleetwood (davul) albümde Eddie Boyd'ua eşlik ediyorlar ve Chicago piano Blues tarzının en önemli şarkılarını gerçekten harika şekilde kaydediyorlarlar. Albümün Music On Vinyl tarafından yapılan baskısı muhteşem diyebilirim özellikle de blues sevenler için...

Yorumlar