Buzzcocks - Singles Going Steady



Buzzcocks - Singles Going Steady
Music On Vinyl MOVLP1194


Çok önemli bir plak bugünkü konuğumuz. Erken dönem İngiliz punk müziğine ilgisi olanlar yazıyı bir kenara bırakıp bir şekilde siparişlerini versinler. Buzzcocks, ülkemizde çok muhabbeti geçmeyen önemli bir İngiliz punk rock topluluğu. 1976 yılında Bolton'da kurulan topluluk şarkıcı, söz yazarı ve gitarist Pete Shelley ve şarkıcı söz yazarı Howard Devoto tarafından kuruldu.

Buzzcocks'un müziğini zamanında İngiltere'nin meşhur Manchester müzik sahnesine çok büyük etki etmiştir. Manchester müzik sahnesine Stone Roses, Happy Mondays, the Charlatans, the Inspiral Carpetsmusic gibi günümüzden toplulukları bile ekleyebiliriz. Ayrıca Buzzcocks bağımsız plak şirketi hareketine öncülük eden topluluklardan bir tanesiydi. Bunlar yetmiyormuş gibi punk rock, power pop, pop punk ve indie rock öncülerinden sayılırlar. Müziklerinde dönemin popüler tarzlarını punk müzik ile birleştirip ortaya son derece enerjik bir tarz çıkartmışlardır.

Konu alacağımız albümleri "Singles Going Steady". Şarkı içeriği şu şekilde;
Side one
1. "Orgasm Addict" Howard Devoto, Pete Shelley Non-album single 2:00
2. "What Do I Get?" Shelley Non-album single 2:52
3. "I Don't Mind" Shelley Another Music in a Different Kitchen 2:16
4. "Love You More" Shelley Non-album single 1:47
5. "Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn't've)" Shelley Love Bites 2:39
6. "Promises" Steve Diggle, Shelley Non-album single 2:34
7. "Everybody's Happy Nowadays" Shelley Non-album single 3:09
8. "Harmony in My Head" Diggle Non-album single 3:06
Side two
1. "What Ever Happened To?" Alan Dial, Shelley "Orgasm Addict" single 2:12
2. "Oh Shit!" Shelley "What Do I Get?" single 1:34
3. "Autonomy" Diggle Another Music in a Different Kitchen 3:41
4. "Noise Annoys" Shelley "Love You More" single 2:49
5. "Just Lust" Dial, Shelley Love Bites 2:58
6. "Lipstick" Diggle, Shelley "Promises" single 2:36
7. "Why Can't I Touch It?" Diggle, Steve Garvey, John Maher, Shelley "Everybody's Happy Nowadays" single 6:32
8. "Something's Gone Wrong Again" Shelley "Harmony in My Head" single 4:29

Albümdeki müzisyenler; Pete Shelley – gitar, vokal ve klavye. Steve Diggle – gitar, vokal. Steve Garvey – bas. John Maher – davul. Singles Going Steady, 1979 yılında yayınlanan bir nevi Buzzcocks toplama albümü kıvamında. Amerika'da yayınlanan ilk Buzzcocks albümü olan "Singles Going Steady" yayınlanır yayınlanmaz büyük olay haline gelmiş. Uzun süreli bir Amerika turnesi ile desteklenen albüm, kıta Avrupasında biraz daha geç yayınlanmıştı.

Plağın ilk yüzü, 1977 ile 1979 yılları arasında İngiltere'de yayınlanan "single" formatlı şarkılardan oluşuyor. Bu şarkılar kronolojik şekilde sıralanmış. Aklınıza gelen tüm önemli Buzzcocks şarkılarına plağın ilk yüzünde denk geliyorsunuz. Plağın ikinci yüzü ise "B-sides" denilen ve genelde hit şarkıların gölgesinde kalan şarkılar ile oluşturulmuş ki bana sorarsanız asıl bomba ikinci yüz.

Albüm bir çok müzik eleştirmeni tarafından punk tarihinden arşivinizde olması gerekenler listelerinin en başlarında yer alıyor. Bence de kesinlikle öyle. Music On Vinyl tarafından gerçekleştirilen plak baskısı da ayrıca mükemmel. Bu tarz müziğe meraklı olanlar eğer bu ay tek bişr plak alma hakkına sahipse alınacak plak kesinlikle "Singles Going Steady" olmalı...

Yorumlar