Emerson, Lake & Palmer - Tarkus (Deluxe Edition)




Emerson, Lake & Palmer - Tarkus
(Deluxe Edition)
Music On Vinyl MOVLP591


Tarkus, İngiliz progressive rock topluluğu Emerson, Lake & Palmer'ın 1971 yılında yayınladığı ikinci stüdyo albümleri. Topluluk 1971 yılının başlarında meşhur konser performansları "Pictures at an Exhibition"ı kaydetmişti. O dönemlerde menajerler arasındaki kavga dövüş akabinde plak firmaları da işin içerisine girdi ve yeni Emerson, Lake & Palmer albümünü kendi klasik müzik şirketlerinden yayınlamak istediler. Netice itibarı ile ilk önce Tarkus yayınlandı ve arkasından "Pictures at an Exhibition" konser kayıtlarının daha düşük fiyat etiketi ile standart şekilde yayınlanmasına karar verildi.

Albüm üzerinde Emerson, Lake & Palmer bayağı düşünüp taşınmış, ilk albümlerinin sağlam satış grafiği sayesinde hemen her şeyi istedikleri gibi yapabilme şansına kavuşmuşlardı. Bu özen albümün kaydından kapak tasarımına kadar kendisini hemen belli eder. Kapak tasarımı ressam ve grafik tasarımcısı William Neal tarafından yapılmıştır. Ön kapak ilginç bir yaratık olan armadillo'nun grafiksel fusion etkisi ile yorumlanmasından oluşur. William Neal, tasarımın temeline Birinci Cihan Harbinden bir tank tasarımı ile başlar. Tank paletlerini piyano tuşları ile birleştirir. Tasarıma Keith Emerson resmen aşık olur, bunun üzerine tasarımı daha da geliştirerek iç kapak için tasarımlar yapılmasını ister. Sonunda kapak oluşmuştur.

Tüm bu hazırlıklar ve stüdyo kayıt sürecinin ardından 1971 yılında yaz aylarında Island Records tarafından İngiltere'de yayınlanır, iki ay sonra albüm Atlantic Records'un alt kanadı label Cotillion Records tarafından Amerika'da yayınlanır ve ortalık birbirine girer. Albümün içeriği şu şekilde;

A Yüzü
1. "Tarkus"
"Eruption" (Emerson) – 2:43
"Stones of Years" (Emerson, Lake) – 3:43
"Iconoclast" (Emerson) – 1:16
"Mass" (Emerson, Lake) – 3:09
"Manticore" (Emerson) – 1:49
"Battlefield" (Lake) – 3:57
"Aquatarkus" (Emerson) – 3:54"
Emerson, Lake 20:40
B Yüzü
1. "Jeremy Bender" Emerson, Lake 1:41
2. "Bitches Crystal" Emerson, Lake 3:54
3. "The Only Way (Hymn)" Emerson, Lake 3:50
4. "Infinite Space (Conclusion)" Emerson, Palmer 3:18
5. "A Time and a Place" Emerson, Lake, Palmer 3:00
6. "Are You Ready Eddy?" Emerson, Lake, Palmer 2:09



Buraya kadar her şey iyi güzel ancak Music On Vinyl niye bu baskıya Deluxe Edition ibaresi ekledi. 2012 yılında King Crimson, Pendulum, Jethro Tull, XTC, Yes, Marillion gibi topluluklardan tanıdığımız Steven Wilson iki klasik Emerson, Lake & Palmer albümünü remix'lemek amacı ile yola çıkar. Albümlerin orijinal kayıtlarını alır stereo formatında remix'lerini yapar. Music On Vinyl'ın piyasaya sunduğu Deluxe edition'da ilk plakta albümün orijinal hali, ikinci plakta ise Steven Wilson remix'leri bulunuyor.

Albüm baskısı harika. Kapak çok özenle basılmış. Emerson, Lake & Palmer severler ve progressive rock meraklıları gözleri kapalı satın alabilirler...

Yorumlar