Johnny Cash - Orange Blossom Special



Johnny Cash - Orange Blossom Special
Columbia 9109
Speakers Corner 180Gr LP

Orange Blossom Special, country müzik efsanesi Johnny Cash'in 21. stüdyo albümü. Columbia Records tarafından 1965 yılında yayınlanan albüm bir yanıyla country ve folk türünde klasik şarkıları içeren bir albüm. Bunlara örnek olarak  "The Long Black Veil", "When It's Springtime in Alaska", "Danny Boy" ve "Wildwood Flower"ı örnek verebiliriz. Bu şarkılar daha sonraki dönemlerde Johnny Cash konser kayıtlarında bol bol karşımıza çıkıyor.

Albüme ismini veren şarkı "Orange Blossom Special"Bu şarkı aslında daha önce bir Johnny Cash albümünde yer almış ve hatta önemli bir ticari başarı da kazanmıştı. Şarkı kaydedildiği dönemlerde şeceresi  konusunda sıkıntı vardı ve kimin olduğu bilinmiyordu. İlerleyen yıllarda şarkının şeceresini Maybelle Carter'dan öğrenen Cash şarkıyı yeniden kaydeder. Şarkı aslında Ervin T. Rouse tarafından yazılmıştır ve Cash ilerleyen yıllarda kendisini bulur ve tanışır.

Kayıtta bir diğer ilgi çekici özellik içerdiği Bob Dylan şarkıları.  "It Ain't Me Babe", "Don't Think Twice, it's Alright" ve  "Mama, You've Been on My Mind" albümdeki üç Dylan şarkısı. Burada en önemli not "Mama, You've Been on My Mind" şarkısının hiçbir Dylan albümünde yer almayıp sadece demo olarak kaydedilmiş olmasıdır. Resmi olarak ilk yayın Cash tarafından yapılmıştır.

Şarkı listesi şu şekilde;

1. "Orange Blossom Special" Ervin T. Rouse, Gordon Rouse 3:06
2. "The Long Black Veil" Marijohn Wilkin, Danny Dill 3:06
3. "It Ain't Me Babe" Bob Dylan 3:03
4. "The Wall" Harlan Howard 2:09
5. "Don't Think Twice, It's All Right" Bob Dylan 2:56
6. "You Wild Colorado" Johnny Cash 1:45

1. "Mama, You've Been on My Mind" Bob Dylan 3:02
2. "When It's Springtime in Alaska" Tillman Franks 2:36
3. "All of God's Children Ain't Free" Johnny Cash 2:11
4. "Danny Boy" Frederick Weatherly 5:08
5. "Wildwood Flower" A.P. Carter 2:10
6. "Amen" Jester Hairston 2:05

Albümdeki müzisyenler ise June Carter - Vokal. Luther Perkins, Norman Blake, Ray Edenton - Gitar. Marshall Grant - Bas. W.S. Holland - Davul. Bill Pursell - Piyano. Charlie McCoy - Harmonica Bill McElhiney, Karl Garvin - Trompet. Boots Randolph - Saksafon.

Albümde bir de düet var, June Carter ile yapılan ancak sürprizi bozmuyorum en iyisi kendiniz dinleyin! Albümün baskısı birinci sınıf. Evet Cash belki herkese hitap eden bir müzisyen değil özellikle de ülkemizde. Country ve folk dinleyicisi çok fazla yok ancak bu albümdeki şarkılar çok geniş kitlelere hitap edecek şarkılar ve iyi kayıtla bir keyif haline geliyor. Albüm ülkemize A.K.Müzik tarafından getirildi.

Yorumlar