Deodato 2



Deodato 2
Speakers Corner 180Gr LP
CTI 6029

Deodato 2 albümü elime geçince ne olduğu konusunda inanın en ufak bir fikrim yoktu. Ne müzisyenleri yakından tanıyordum ne de albümü. Plağı hemen pikabıma koyup dinlemeye başladım. B yüzünün ilk parçası olan "Super Strut"ı dinlerken şarkıyı hemen hatırladım. Grand Theft Auto Vice City oyununun soundtrack'inde vardı! Eskiden bilgisayar zamanında oynamıştım şimdi Apple iPad platformunda bile var. Yakınlarda bilgisayarlarımıza Grand Theft Auto'nun yeni versiyonu da geliyor hatırlatmış olayım. İsterseniz Deodato kimmiş bir bakış atalım..

Tam ismiyle Eumir Deodato de Almeida, 1972 doğumlu müzisyen. Kısaca Eumir Deodato tanınan müzisyen, hem piyanist, aranjör, prodüktör, besteci yani her parmağında ayrı meziyeti var. Genel olarak caz müziğin içerisinde bir isim olmasına rağmen müziğinde rock/pop, R&B/funk, Brezilya/Latin hatta klasik müzik etkileri var. Çok sayıda müzisyen ile çalışan Deodato, "Kool and the Gang" "Björk" "Christophe" "k.d. lang" gibi isimlerle çalışmış.

Deodato, Brezilya'nın meşhur Rio de Janeiro kentinde doğmuş ve erken yaşlarda müziğe merak salmış. Erken yaşlarda ülkesinde "bossa nova" camiasında tanınır hale gelmiş. Brezilya'da darbe olunca bir çok Brezilyalı müzisyen gibi ülkesinden kaçmış. New York'a taşınmış ve meşhur Luiz Bonfa ile çalışmaya başlamış.

Deodato 2, 1973 yılında yayınlanmış kariyerinin ikinci müzik albümü. İlk albümü olan "Prelude" geniş bir kitleye ulaşıp başarılı olmuş. Bir nevi büyük orkestra latin caz müziği olarak nitelendirilebilecek albümdeki formül alınarak ikinci albüme uygulanmış. Şarkı listesi şu şekilde;
A Yüzü
"Nights in White Satin" (Justin Hayward) - 6:01
"Pavane for a Dead Princess" (Maurice Ravel) 4:08
"Skyscrapers" (Eumir Deodato) - 6:40
B Yüzü
"Super Strut" (Eumir Deodato) - 8:58
"Rhapsody in Blue" (George Gershwin, arrangement and adaptation by Eumir Deodato) - 8:48

Bu albümde büyük orkestra esintileri gitarist John Tropea ve basçı Stanley Clarke desteği ile süslenmiş. İlk albümde olduğu gibi bir klasik müzik adaptosyonu da içeren albümde seçilen eser George Gershwin'nin "Rhapsody in Blue"su. Bu şarkı 70'lerde Amerikalıların meşhur Pontiac otomobil firmasının reklamlarında kullanılmış. "Skyscrapers" ise bir hit haline gelmiş. "Super Strut" ve "Latin Flute" gibi şarkıları da döneminde meşhur olmuş ve yazının başlarında yazdığım gibi Grand Theft Auto Vice City oyununda kullanılmış.

Albüm nasıl bir albüm derseniz, son derece geniş hacimli bir sahne içeren caz esintilerini, Latin müziği ile harmanlayan R&B ve funk etkileri ile soslayan bir albüm derim. Brezilya cazını "bossa nova"yı seven okuyucularımız bir göz atsınlar. Albüm Speakers Corner tarafından basılmış ve ülkemize A.K.Müzik tarafından getirilmiş.

Yorumlar