21. Peron - Tapon CD



21. Peron - Tapon

21. Peron topluluğu Türk progressif müzik dinleyicisi için tarihin tozlu raflarında çok bilinmedik bir topluluktur. Aslında topluluktan kimi isimleri zaman içerisinde farklı albümlerde dinleme şansımız olsa da, "Tapon" albümü ile dinleyicilere teorik olarak uzun bir süre sonra yeniden merhaba diyorlar. 21. Peron'un hikayesi kendi web sitelerinde çok keyifli bir dille yazılmış. Hemen o satırları buraya taşıyalım.

21.Peron, 11 Temmuz 1973' te saat 11'de, Konak 11 numaralı otobüs durağında, grup üyeleri Alp Gültekin(viyola),Seyhan Eriş(gitar),Halil Yıldırım(davul),Andreas Wildermann(piyano),Aron Şerez(bas) ve Haluk Öztekin'in(gitar) buluşmasıyla kuruldu. Andreas ve Haluk 1969 yılından beri İzmir Koleji'nde çeşitli gruplarda beraber çalmıştı. Bornova'daki levanten köşkünde salona aletler kuruldu ve provalara başlandı. Anadolu rock ile progresif rock ezgilerini harmanlayıp kendine özgü bir tarz oluşturan grup, bestelerini çaldığı konserlerin yanısıra gruba büyük emeği geçen Ümit Tunçağ'ın TRT 3 programlarına jingle hazırladı. İzzet Öz'ün Metronom ve Sihirli lamba adlı televizyon programlarına katıldılar. 1975 yılında Bornova'daki köşkte 2 kanallı bir teyp ile kaydedilen canlı performansta Anne, Beş, 18400 TL, F.M.O. ( Film Müziği Olabilir) ve İgor Stravinski'den uyarladıkları "Petruşka" adlı parçalar dikkat çekiciydi. Bu esnada Aron, Halil ve Seyhan gruptan ayrıldı. İzmir Koleji orkestrasından Gökhan Akçay(bas) ve Erden Erdem(davul) gruba katıldı.

İsterseniz geçmişe çok fazla bakmadan yeni albüme bir bakış atalım. Albümdeki kadro şu şekilde. Davul : Erden Erdem. Bas : Gökhan Akçay. Gitar : Haluk Öztekin. Tuşlu çalgılar : Andreas Wildermann. Keman, viyola: Alp Gültekin. Vokal : Deniz Yıldırım. Albümün şarkı listesi şu şekilde,
1. Sensiz
Söz : Ayşe Wilderman Müzik: Andreas Wilderman
2. Derdim Başka
Söz : Orhan Veli Kanık Müzik: Andreas Wilderman
3. Tapon
Söz : Ayşe Wilderman / Anonim
Müzik: Andreas Wilderman
4. Roller At Hırsızı
Müzik : Gökhan Akçay Remix :Bora Yücel
5. Laka Deresi
Enstrümantal / Müzik: Andreas Wilderman
6. Roller
Söz : Andreas Wilderman Ayşe Dilek Wilderman
Müzik: Gökhan Akçay
7. Zaman 1
Enstrümantal / Müzik: Alp Gültekin
8. Zaman 2
Enstrümantal / Müzik: Alp Gültekin

Albüm toplam 8 parçadan oluşuyor. Albüm dörder şarkıdan iki ayrı bölüme ayrılmış. İlk bölüm "Pop" ikinci bölüm "Prog" şeklinde ayrılmış. 21. Peron'un ilk albümünü tanıyan dinleyiciler için sağlam bir kavram karmaşası olacağını söyleyeyim. Öncelikle ilk bölüm olan "Pop" bölümü öyle alışılageldik bir pop albümü gibi değil kesinlikle. Bunu anlamak için "Sensiz" şarkısının ilk saniyelerine bakma yeterli. Keman girizgahının ardından 70'lere bol bol atıfla ilerleyen şarkılarda vokaller çok iyi kotarılmış. "Derdim Başka" Anadolu rock dönemine selam çakan bir şarkı. Albüme ismini veren şarkı "Tapon" insanda biraz kavram karmaşası yaratıyor. Şarkının melodik yapısı ve dinamizmi muhteşem. Ancak bir önceki şarkıdaki "Orhan Veli" mısralarından sonra bu şarkının sözler insanda hafif bir kavram karmaşası yaratıyor ama eğlenceli olmuş mu, olmuş mis gibi olmuş hem :) "Roller At Hırsızı"na özel bir parantez açayım. İlk bölümde şarkının "remix" edisyonuna yer verilmiş. Çok fena olmuş.. Remix'i yapan Bora Yücel'i tebrik ederim.

ALbümün ikinci bölümünde işin rengi değişiyor. "Laka Deresi" eski tüfeklerin müziğe bakış açısını bana sorarsanız çok iyi yansıtıyor. Sert riffler, onlarca şarkıya konu olacak melodi yapıları derken şarkı göz açıp kapayıncaya kadar bitiyor. "Roller" daha balad'ımtırak bir yapıya sahip bir girizgah ile başlıyor. Şarkıya vokaller çok iyi yedirilerek bu bölümde sakil durması engellenmiş. Albümün sonunda "Zaman" şarkısı var. Özellikle bizden melodilerin dönüştürülmesi ile ikinci bölüm çok fena olmuş.

Albümün kaydı başarılı. Albümün kapağından, booklet'ine kadar çok özenli bir çalışma. Meraklılar hemen kulak kabartsınlar...

Yorumlar