Jimi Hendrix - Band of Gypsys LP



Jimi Hendrix - Band of Gypsys
MOVLP080
Music On Vinyl LP

Band of Gypsys aslında ilginç bir albümdür. Jimi Hendrix'in günümüzde bol bol konser albümü bulunuyor. Bunların bir kısmı resmi baskılar bir kısmı ise bootleg tabir edilen bir açıdan arafta kalmış baskılar. Band of Gypsys'e baktığımız zaman kaydın bir özelliği var. Jimi Hendrix Experience yani Hendrix'in orijinal topluluğu olmadan verdiği ve kaydedilen ilk konseri. 1 Ocak 1970 yılında Amerika New York kentinde Fillmore East'te kaydedilen albümde Hendrix'e basta Billy Cox ve davulda Buddy Miles eşlik ediyor. Geçici olarak bu topluluğa da "Band of Gypsys" adı verilmiş.

Albümde yeni müzisyenlerin de etkisiyle funk, rhythm and blues etkilerinin hard rock ile harmanlandığını görüyoruz. Bu yaklaşım ilerleyen yıllarda "funk rock" adını alacaktır. Albümün bir diğer özelliği Hendrix hayattayken yayınlanmamış şarkılar içermesi. Ayrıca Hendrix hayattayken basılan son konser kaydı. Bildiğimiz, sevdiğimiz ve dinlediğimiz bir çok konser kaydı Hendrix'in vefatından sonra yayınlanmıştı.

Hendrix Woodstock konserinde Billy Cox'un da dahil olduğu yeni bir grup ile sahneye çıkınca bu yeni durumu geliştirmeye karar vermiş ve yeni demolar kaydedip yeni şarkılar hazırlamaya başlamış. Araya Buddy Miles'ta katılınca üçlü yeni bir anlayış ile yola çıkar. Yeni besteler Cox ve Miles'ın müzikal yaklaşımına da uygundur. Hendrix'in gitarı tabii ki dominant rolde ancak alt bölümde daha doğrusu alt yapıda funk ve R&B etkileri artmıştır. Bu tarz şarkılardan en ilgi çekici olanı dönemin dinamiklerini ele alan savaş karşıtı "Machine Gun", şarkısıdır. Buram buram blues etkileri olan şarkı Hendrix'e gitar sololar ve yeni pedalları gibi efektler ile oynayacak bir yapıda sunuyordu. Şarkı beklenmedik bir olay haline gelmiş ve ilerleyen yıllarda onlarca müzisyene etkisi olmuştur ve rock içerisinde farklı bir yaklaşım yolunu açmıştır.

Plağın içeriği şu şekilde;
A YÜZÜ
1. "Who Knows" (3rd. show) Jimi Hendrix Jimi Hendrix, Buddy Miles 9:34
2. "Machine Gun" (3rd. show) Hendrix Hendrix, Miles 12:38
B YÜZÜ
3. "Changes" (4th. show) Buddy Miles Miles 5:11
4. "Power to Love[e]" (4th. show) Hendrix Hendrix, Miles 6:55
5. "Message of Love[e]" (4th. show) Hendrix Hendrix 5:24
6. "We Gotta Live Together" (4th. show) Miles Miles, Hendrix, Billy Cox 5:51

1970 yılının ilerleyen günlerinde konserin analog kaydı onaylanmış ve plağa basılmıştır. Albüm oldukça ilgi çekmiş ve satış rakamı olarak başarı kazanmıştır. Albüm kapağı konser sırasında çekilmiştir. Işık efektleri o dönemin en gelişmişlerinden bir tanesiydi ve sahneyi süslüyordu. Bu ışıklar sayesinde fotoğrafta çok ilginç bir etki oluşmuştur.

Gelelim albümün plak baskısına. Music On Vinyl tarafından yeniden basılan albüm görsel açıdan bir tıpkı basım. Plak kapağı ve iç içerik tam ve birinci sınıf. 180Gr'lık plak baskısı geçmişte yayınlanan baskılara kıyasla uzak ara daha iyi çalıyor. Son dönemlerde Music On Vinyl tarafından basılan plaklarda ciddi bir kalite artışı gözden kaçmıyor. Hendrix koleksiyonlarını genişletmek isteyen okuyucularımıza tavsiye edilir.

Yorumlar