Arthur Fiedler - Gershwin: An American In Paris / Rhapsody In Blue



Arthur Fiedler - Gershwin: An American In Paris / Rhapsody In Blue
Analogue Productions (RCA Living Stereo) AAPC 2367

"An American in Paris" veya "Paris'te Bir Amerikalı" Amerikalı besteci George Gershwin'in 1928 yılında bestelediği senfonik bir şiirdir. Eser bestecinin Paris'te geçirdiği zamandan esintiler taşır. Gershwin, 1920'lerin Fransız başkentini ve yaşamını tasvir eder ve eser bestecinin en bilindik eseri haline gelmiştir. "Paris'te Bir Amerikalı" üzerindeki çalışmaları yaparken Gershwin ünlü şef  Walter Damrosch ile oldukça yakın çalışmıştır. Orkestra enstrümanlarına ek olarak selesta, saksafon ve otomobil kornaları kullanmaya karar vermiş ve ilginç bir sonuç ortaya çıkmıştır. Eserin ilk halka açık performansı 1928 yılında meşhur Carnegie Hall'da yapılmış ve Walter Damrosch yönetiminde New York Filarmoni orkestrası eseri icra etmiştir. Eserin ilk çalınması sırasında Paris'ten getirilen Taksi kornaları da kullanılmıştır.

Gershwin orijinal program sunumunu eleştirmen ve besteci Deems Taylor ile birlikte yazmıştır; amacını Paris'in büyüleyici atmosferini tasvir etmek istedim demiştir.

Rhapsody in Blue ise 1924 yılında yine  George Gershwin'in bestelediği bir eserdir. Solo piyano ve caz orkestrası için bestelenen eser klasik müzik ile caz etkilerini harmanlayan bir yapıdadır. Amerika'da çok popüler olmuş ve bestecinin geniş kitlelere ulaşmasını sağlamıştır.
1. The Pines of the Villa Borghese
2. Pines Near a Catacomb
3. The Pines of the Janiculum
4. The Pines of the Appian Way
5. The Fountain of the Valle Giulia at Dawn
6. The Triton Fountain at Morning
7. The Fountain of Trevi at Midday
8. The Villa Medici Fountain at Sunset

Arthur Fiedler (1894 - 1979) uzun dönem Boston Pops Orchestra'nın başında bulunmuş özellikle Amerika'da popülerlik kazanmış bir şeftir. Bu orkestranın en önemli özelliği dönemin popüler eserlrni uyarlaması ve çok bilindik klasik eserleri dinleyiciye sunmasıdır. Klasik müzik çevrelerinde bu yaklaşımı "kolaycılık" olarak yorumlayanlar olsa da, Boston Pops Orchestra'sını ülkenin en bilinen ve en popüler orkestrası yapmayı başarmıştır.

Her iki eser (An American In Paris / Rhapsody In Blue) çok bilindik eserlerdir ve meraklıların çalma listelerine pek az yer buluyor olabilirler. Plaktaki icralarda birinci sınıf sayılmaz ancak bu plağı Mecmuaya taşımamızın asıl sebebi kayıt! Analogue Productions tarafından gerçekleştirilen çok çok başarılı kayıt bu çok bilindik hatta sıkıldığınız eserleri size yeniden dinletecek. Bundan emin olabilrsiniz...

Yorumlar