The Big Lebowski Soundtrack LP



The Big Lebowski, 1998 vizyona giren bir komedi filmi. Bu ilginç filmin yönetmenleri Joel ve Ethan Coen. Filmde Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi ve John Turturro gibi o dönemlerde kariyerinin zirvesinden uzak oyuncular olsa da, filmin büyük ilgi görmesi ile neredeyse hepsi kariyerinde yükselişe geçmişti.

Film müzikleri Carter Burwell tarafından hazırlanmış. Carter Burwell, Coen kardeşler filmlerinde sıklıkla karşımıza çıkan bir isim. Filmin soundtrack konsepti farklı türlerden şarkıları bir araya getirip uygun sahnelerde kullanılması olarak özetlenebilir. Yönetmen Coen kardeşler filmin 60'lar ve erken dönem 70'ler tarzında müziklere sahip olmasını istiyorlardı ve çok ilginç bir liste oluştu. Albümdeki şarkıların listesi şu şekilde;
Side 1
1. Bob Dylan - The Man In Me
2. Captain Beefheart - Her Eyes Are A Blue Million Miles
3. Elvis Costello - My Mood Swings
4. Yma Sumac - Ataypura
5. Piero Piccioni - Traffic Boom
6. Nina Simone - I Got It Bad and That Ain't Good
7. Moondog with Orchestra - Stamping Ground
8. Kenny Rogers & The First Edition - Just Dropped In (To See What
Condition My Condition Was In)
Side 2
1. Meredith Monk - Walking Song
2. Gluck Das Mir Verblieb - from the opera "Die Tote Stadt"
3. Henry Mancini - Lujon
4. Gipsy Kings - Hotel California
5. Carter Burwell - Wie Glauben
6. Townes Van Zandt - Dead Flowers



Albümün açılış parçası son derece bilindik. "The Man in Me" Bob Dylan 1970'lerde yaptığı bir şarkı. Her Eyes Are a Blue Million Miles fvori şarkılarımdan 1972  Captain Beefheart imzası taşıyor. My Mood Swings Elvis Costello ve Cait O'Riordan imzasına sahip ve Costello söylemiş. Ataypura çok ilginç bir şarkı, Yma Sumac  tarafından 1950'lerde söyleniş. "Traffic Boom" ise Piero Piccioni  imzası taşıyor. "I Got It Bad & That Ain't Good" Duke Ellington orkestralarından aşina olduğumuz bir şarkı. ALbümde Nina Simone  versiyonuna yer verilmiş. "Stamping Ground"  Moondog imzalı. "Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)" yine bilindik bir şarkı  Kenny Rogers & The First Edition imzalı.

"Walking Song" –Meredith Monk  performansı ile dikkat çekiyor. "Glück das mir verblieb"u kendiniz dinleyip yorun yapın ancak kayıt 1949 tarihli! Henry Mancini "Lujon"den Eagles klasiği "Hotel California" ise The Gipsy Kings  yorumuyla albüme eklenmiş. "Technopop (Wie Glauben)" son derece eğlenceli bir şarkı. Absürd Alman elektronik müzik örneği diyebiliriz.  "Dead Flowers" ise Mick Jagger ve Keith Richards imzalı albümde Townes van Zandt seslendirmiş.

Albümün kaydı çok çok başarılı. Zaten plak bir çok müzik sitesinde oldukça yüksek fiyatlara satılıyor ancak Türkiye'de gayet makul mantıklı fiyata bulmak mümkün. Albümün kaydının güzelliğinin yanında farklı tarzlardan çok iyi örnekleri harmanlayarak albümü dinlerken oldukça keyifli vakit geçirtmesi. Tavsiye ederim...

Yorumlar