Jack White - Lazaretto / Ultra LP



Dün Jack White'ın ikinci albümü olan Lazaretto'dan bahsetmiştik. Ayrı bir konu başlığı olarak albümün plağından bahsetmek istiyoruz. Çünkü bayağı ilginç özellikleri var. Ancak hafif bir kafa karıştıcı bir durumda yok değil. Hem Third Man Records hemde Amazon'da yazılanlara göre tüm Lazaretto plaklarında aşağıdaki özellikler var gibi bir anlam çıkıyor ama Ultra LP için önceden özel bir pre-order kampanyası olmuştu. Bu durumu bana plak gelince anlayacağım. Şimdi verieln bilgilere göre Jack White - Lazaretto / Ultra LP'sinde söyle özellikler var.

Öncelikle plak tahmin edebileceğiniz üzere 180 gram olarak basılmış. Plağa özel ve CD'de bulunmayan 2 şarkı bulunuyor. Bu şarkılar plağın etiket bölümüne yakın şekilde yerleştirilmiş. 1 bonus şarkı sadece 78 devirde dinlenebiliyor, diğeri ise 45 devirde dinlenebiliyor. Böylelikle bonus şarkıları dinlemek için 3 devirli bir pikabınız olması gerekliliği ortaya çıkıyor. 33 ve 45 devir bir çok modern plakta bulunuyor olsa da, 78 devir konusu biraz sıkıntılı.

Plağın A yüzü, dıştan içe doğru değil, içten dışa doğru çıkıyor. Yani alışageldiğimiz plakların tam tersi bir durum söz konusu. Bu noktada özellikle hassas iğneleri olan meraklıların çok dikkatli olması gerekiyor. Özellikle iğnelerini hafif eğilimli kullananlar aman dikkat!

Plakta Dual-groove teknolojisi denilen ilginç bir özellik kullanılmış. "Just One Drink" şarkısında iğneyi koyduğunuz ize göre şarkının akustik veya elektronik intorsunu çalıp direkt şarkıya geçebiliyorsunuz.

Bu pek parlak bir fikir değil ama değişik. Plağın A yüzü normal plaklara benzerken B yüzü özellikle 78 devirlik taş plaklara benzetilmiş.

İki yüzde de locked groove denilen kısımlar var. Bu kısımlarda hep aynı sesler veya müzik çalıyor kesintisiz şekilde. Geçmişte bunu bazı albümlerde görmüştüm.

Dead wax denilen ve etiketin hemen çevresindeki alanda özel bir hologram oluşturulmuş. Plak döndükçe bu görüntü ortaya çıkıyor.

Plak oldukça ilginç ve aşağıdaki video da ayrıntılar var. Ay sonuna doğru benim plağım gelince tekrar bir mercek altına alırız albümü.

Yorumlar