Prokofiev: Romeo And Juliet New York Philharmonic -Dimitri Mitropoulos


Prokofiev: Romeo And Juliet
Columbia MS 6023
Speakers Corner

Romeo ve Juliet Op. 64, Sergei Prokofiev yazdığı bale. Temeli büyük yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet'ine dayanır. Prokofiev bale için yazıdğı müziği sonraki yıllarda orkestra için 3 süit halinde yayınlar ayrıca solo piyano edisyonu da vardır.

Sergei Prokofiev eserin ilk kaydını bale için hazırlamış olduğu eseri 1938 yılında İkinci DÜnya Harbinin hemen öncesinde Moskova Filarmoni Orkestrası ile kaydeder. 1938 yılından itibaren eser defalarca kaydedilir. Bazen bale, bazen orkestral süitler seslendirilir. 1954 yılında Leopold Stokowski'nin yönetiminde NBC Symphony Orchestra kaydı tarihe mal olmuş önemli kayıtlardan bir tanesidir.

Bu kayıtta ön plana çıkan isim Dimitri Mitropoulos. 1896 yılında doğan ve 1960 yılında vefat eden Yunanlı şef, piyanist ve besteci. Hem ülkesinde hemde dünyada 20. yüzyılın önemli şeflerinden bir tanesi olarak anılır. 1936 yılında Amerika'da yükselen müzik kariyeri Boston Senfoni Orkestrası ile başlar arkasından 1937 ila 1949 yılları arasında Minneapolis Senfoni Orkestrasının başına geçer. 50'li yılların başında New York Filarmoniye gelişi büyük bir olaydır.

Meşhur Leopold Stokowski'nin yardımcılığı üstlenir. Columbia Records için bazı önemli kayıtlara imza atar. Ancak onu önemli kılan New York Filarmoninin repertuvarında yaptığı genişleme hareketidir ki, özellikle Gustav Mahler eserleri konusunda orkestranın zaman içerisinde uzmanlaşmasında rolü büyüktür. Nitekim 1960'larda Filarmoninin Mahler'in 5. Senfonisi kaydında kendisi kayda davet edilir ve orkestranın başında bulunur.

Bu plak yayınlanırken oldukça kapsamlı bilgiler yazılmış İlginç olması sebebi ile kısa bir çeviriyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Dimitri Mitropoulos, dönemin kayıt endüstrisinin favori şeflerinden bir tanesi değildi. Repertuvarı dönemin çok ötesinde hatta bazılarına göre çok modern idi. Bu durum plak şirketleri açısından büyük bir risk oluşturuyordu. Böylesine kayıtların satması zordu ve ticari potansiyeli pek azdı. Ancak bir yandan da Mitropoulos, karizmatik Leonard Bernstein'ın yerini birinci şef olarak alması dikkatleri üzerine çekmişti. Dinleyici onu sevmişti ve şef kendisini büyük bir müzikal mücadelenin içerisinde bulmuştu.

Bu müziakl mücadelenin en önemli örneklerinden bir tanesi Prokoviev’in bale süitleri olmuştu. New York sahnesinde bale sergilenmez iken, bu zengin orkestrasyonu konser salonlarına cesurca getirdi. "Folk Dance" kısmını lirik "Love Theme"i ve Prokofiev’in zorlu "Death Of Tybalt" temasını New York Filarmoni ile seslendirme kararı aldı.

Columbia Records korkularını bir kenara bıraktı ve kaydın başarılı olabilmesi için dönemin en üst ekipmanını ve tekniklerini seferber ettiler. Her saniye şef Dimitri Mitropoulos ile dirsek temasında bulundular ve ortaya bu kayıt çıktı.

Speakers Corner eser için gerçekten başarılı bir kayıt yapmış. Ayrıca bu kaydın önemi açısından Library of Congress kütüphanesine alınmış ve R58-1177 numarası ile koruma altına alınmış. Ancak kıyaslama yapmak için National Jukebox hizmetinde ben bir türlü denk gelmedim.

Yorumlar