Nina Simone - At The Village Gate LP


Nina Simone - At The Village Gate
PPAN SCP421 Pure Pleasure

Nina Simone veya tam adıyla Eunice Kathleen Waymon, 1933 yılında doğup, 2003 yılında vefat eden Amerikalı müzisyen. Hem şarkıcı hem şarkı yazarı, piyanist belki de en önemlisi sivil hakları savunucusu. Nina Simone deyince müzik zevkinize göre onu farklı alt türlerin içeresine sokabilirsiniz, caz, blues, folk, R&B, gospel ve hatta pop.

Vaiz bir ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya gelen Nina Simone bir konserde gördüğü piyanistten çok etkilenip müziğe ilgi duymaya başlıyor. Bunun üzerine ilerleyen yıllarda bir çok müzik okuluna girmeyi deniyor ama kabul edilmiyor. Kabul edilmeme sebebi ilerleyen dönemlerde anlaşılıyor, kabiliyet eksikliğinden değil derisinin renginden dolayı!

Bunun üzerine Philadelphia'da küçük kulüplerde çalışmaya başlıyor. Bir yandan piyanistlerden dersler alıyor ve kendisini geliştiriyor. Sonunda Bethlehem Records tarafından ilk 45'liği yayınlanıyor "I Loves You, Porgy" Şans bu ya albüm tam anlamı ile patlıyor ve Amerika'da bir hit haline geliyor. Bu sayede müzik kariyeri başlıyor. Albüm sayısını bilmek veya tamamını toplamak çok kolay değildir ama belli başlı albümlerini arşivinize koymanızda fayda var. At The Village Gate işte öyle bir albüm. İçerik;

"Just in Time"
"He Was Too Good to Me"
"House of the Rising Sun"
"Bye Bye Blackbird" (instrumental)
"Brown Baby"
"Zungo"
"If He Changed My Name"
"Children Go Where I Send You"

Nina Simone at the Village Gate müzisyenin üçüncü konser kaydı. Belki de en önemlisi. Albüm folk şarkıları ile Afrika temalı şarkıların bir araya gelmesi olarak nitelendirilebilir. Bu konser öncesinde Richard Pryor komedyen olarak ilk sahne çalışmalarından bir tanesine imza atmış. İlerleyen yıllarda Richard Pryor, bir çok filmde karşımıza çıkıyor. Benim aklıma ilk gelen Superman III mesela. Bu da bir not olarak kenarda bulunsun.

Haydi bir not daha...

"House of the Rising Sun" bildiğiniz gibi marş nitelenen bir şarkı. Nina Sİmone bu şarkıyı Bob Dylan kaydedip geniş kitlelere ulaşmadan hemen bir kaç ay önce bu plakta seslendirmiş. Ancak asıl bomba The Animals tarafından 1964 yılında patlatılır. Yazılan çizilenlere göre topluluk bu plak üzerindeki yorumdan çok etkilenmiştir. Zaten hem Bob Dylan hem Nina Simone performansına ve yorumuna bakarsanız, The Animals'ın açık ara Nina Simone edisyonundan etkilendiğini kendi kulaklarınızla duyabilirsiniz.

Bu hafta size 5 adet Pure Pleasure plağı tanıttık. Chet Baker & Strings albümünü Chet Baker severler zaten alacaklardır ancak caz müzik seviyorsanız ve bu hafta tanıttığımız aslında önemli 4 plağın hepsini alacak bütçeniz yok ise benim size tavsiyem bu plağı almanız.

Kayıt 10 üzerinden 10. Master çalışması Sean Magee tarafından Abbey Road Studios'ta yapılmış. 180gr plak baskısı gerçekten her türlü övgüyü hak ediyor. Plak ülkemizde Equinox Müzik  tarafından dağıtılıyor.

Yorumlar