Çağıl Kaya - Bir Parça Ay Biraz Kuş



Çağıl Kaya'nın ilk albümü A.K. Müzik etiketi ile yayınlandı. Albüm yayınlanır yayınlanmaz elime ulaştı ve hemen CD çalarıma koyup dinlemeye başladım. Genelde albümler hakkında hemen bir şeyler yazmaya başlarım ama ben bir değişiklik yapmak istiyorum ve CD tasarımından bahsedeceğim.

Gerek arka ve ön kapağın bir konsept olarak beraber kullanıldığı CD kapağı, gerekse de iç kitapçık son derece keyifli bir tasarıma sahip. Uzun zamandır böyle güzel bir tasarım en azından Türkiye'de görmemiştim. Her şarkıya bir sayfa ayrılmış ve araya çok hoş çizimler eklenmiş. Daha elinize alır almaz albüm için bir sempati yaratıyor bu durum. Bu tasarım CD kitapçığındaki bilgiye göre Kaan Bağcı tarafından yapılmış, kendisini tebrik ederim....

Albüm bir girizgah ile başlıyor ve hemen arkasından "Ağır Aksak" şarkısı ile ilk intibalar oluşmaya başlıyor insanın kafasında. Çağıl Kaya'yı daha önce canlı da dinleme fırsatım olmuştu ve oldukça farklı bir ses tonu olduğunu düşünüyorum. Daha ilk şarkıdan itibaren albümü oluşturan yapının güzel ayarlandığını hem enstrümanların hemde Çağıl Kaya'nın hem vokal tarzının hemde sesinin genel olarak birbirine uyumunu başarılı şekilde kotarmışlar.

Bunu yazma sebebim caz ve caza göz kırpan albümlerde Türkçe kullanımının genelde pek iyi oturmaması. Stereo Mecmuası'nda Türkçe caz albümlerine çok az yer veririz ve yer verdiklerimizin çok azını gerçekten beğendiğimizi söyleriz. Tabii ki bizler sadece müzik dinleyicileriyiz eminim ki müzik eleştirmeleri bizim farkına varamadığımız şeyleri duyuyor ve yorumlarını buradan yapıyorlardır. Biz kendi işimize bakalım, şarkı listesi;

1 İyi Günler 01.28
2 Ağır Aksak 03:59
3 Belli Değil 05:42
4 Biraz İştah Biraz Açık Hava 05:08
5 Bahar Kaygılı 07:09
6 Tuhaf Dilekler 03:36
7 Düş Sarmalı 05:22
8 İstanbul 04:59
9 Günler 06:36


"Ağır Aksak" son derece basit bir piyano girişi ile başlayıp hemen hız kazanıyor ve şarkı içerisinde defalarca bu yapıyı duyuyorsunuz. Ancak böyle devam edecek diye düşünürken vibrafonun devreye girmesi ile şarkının armoni yapısı bir anda değişiyor. Vibrafon, Çağıl Kaya'nın sesine çok uyan bir enstrüman olmuş ve ayrıca şarkının altyapısında ciddi bir zenginlik sağlamış. "Belli Değil" "Biraz İştah Biraz Açık Hava" şarkıları yine çok hızlı temponun olmadığı ancak katmanlara baktığınızda harika melodiler duyacağınız şarkılar. Çağıl Kaya her iki şarkının vokallerinde son derece sakin bir görüntü izliyor. Ancak bu sakinliğin içerisinde "Biraz İştah Biraz Açık Hava" şarkısında görülebileceği gibi neler yapabileceğinin güzel sinyalleri var. Tüm bunlar şarkının yapısını bozmadan çok güzelce yapılmış.

Sözleri Boran Şentürk ve Çağıl Kaya tarafından yazılan "Bahar Kaygılı"nın albümün bana sorarsanız en ilginç şarkılarından bir tanesi. Çağıl Kaya vokal tekniğini bayağı farklı kullanmış bu şarkı içerisinde. Ancak yine tadında bir performans var. Şarkı içerisinde bir kaç dönüşüm var, fısıltılar, ritm üzerinde daha aksak ve hatta zaman zaman klasik vokal tarzı. "Tuhaf Dilekler" müzisyenlerin sololarına biraz daha yer verilmiş bir şarkı ve tabii ki seste bu şarkıda bir enstrüman olarak kullanılmış. "Düş Sarmalı" şarkısının hemen ardından sözler ve müzikleri Kaan Tangöze ait olan "İstanbul" şarkısı var. Bu şarkıyı "Duman" topluluğu seslendirmiş ancak tahmin edebileceğiniz üzere sözler hariç hiçbir benzerlik yok. "Günler" şarkısı ile albüm sona eriyor.


Çağıl Kaya'nın ilk albümünde korktuğumuz durum yaşanmıyor, Türkçe müziğin içerisine gayet güzel oturmuş ve Çağıl Kaya albümünde imza attığında şarkılarda sözleri ve vokalleri gözümüze sokmak yerine harika bir müzisyen grubu ile birlikte ilk şarkıdan itibaren albümü hep birlikte sırtlayıp götürmüşler. Müzisyenler deyince hemen eşlik eden müzisyenleri de sıralayalım tabii ki, Kürşad Deniz piyano. Kağan Yıldız Kontrbas. Cem Aksel Davul. Serhan Erkol ve Tamer Temel Saksofon. Amy Salsgiver Vibrafon. Ülkü Aybala Sunat Vokal (Düş Sarmalı)

Albüm A.K. Müzik tarafından yayınlandı ve albümden örnekleri burada dinleyebilmeniz mümkün. Türkçe sözlerle caz müziği yapılabileceğinin ancak iyi bir müzisyen topluluğu ve vokalin ön plana çıkma gibi takıntısı olmayınca albümü satın alıp dinleyenlerin de keyif alabileceğini gösteren güzel bir albüm olmuş.

Yorumlar