Yello - Flag LP


Yello, İsviçreli bir elektronik müzik topluluğu. Dieter Meier ve Boris Blank ikilisinin alamet-i farikası olan topluluk 1970'lerin sonunda kurulmuş. Zaman içerisinde Billy Mackenzie ve Shirley Bassey gibi isimlerle çalışan topluluk ilk resmi kayıtlarını 1979 yılında "I.T. Splash" single'ı ile yapoıyor. Hemen arkasından ilk plakları "The LP Solid Pleasure" yayınlanıyor. 80'li yıllara gelindiğinde topluluk "I Love You" ve "Again" şarkıları ile medyanın dikkatini çekmeyi başarıyor.

Yello benim de yeni yeni keşfettiğim bir topluluk. Genel olarak farklı müzik örneklemeleri ile çalışan topluluk, bunlar üzerinde çalışıyor ve Dieter Meier'ın karanlık vokali ile süsleyerek zenginleştiriyor. Art of Noise, Paul Hardcastle ve Depeche Mode gibi toplulukların sample'larını alıp ritm bölümünü oluşturarak üzerine farklı melodiler ve vkal pasajları kuruyorlar. Zaman zaman vokallerde önemli isimleri de konuk eden Yello'nun bir diğer özelliği özellikle Boris Blank'ın manyaklık seviyesinde detaycılığı ve çalışkanlığı ile her an ortaya ilginç bir çalışma koyabilmesi. Müzik dergilerinde yazılıp çizilene göre her detayı üzerinde çalışılmış ve anlık kullanıma hazır 100,000 sample'ları varmış.

"Flag" topluluğun is altıncı resmi albümü. Şarkı listesi şu şekilde;

"Tied Up" 6:05
"Of Course I'm Lying" 5:56
"3rd Of June" 4:50
"Blazing Saddles" 3:53
"The Race" 8:08
"Alhambra" 3:38
"Otto Di Catania" 3:20
"Tied Up In Red" (CD bonus track) 8:23
"Tied Up In Gear" 3:58

1988 yılında yayınlanan albüm özellikle "The Race" şarkısının elde ettiği başarı ile dikkat çekmiş. Şarkıyı muhtemelen dinlememiş olsanız bile tanıma ihtimaliniz çok çok yüksek. Eurosport kanalının tanıtım reklamlarında dönen müzik. Ayrıca "Nuns on the Run" filminde de kullanılmış. Albüme 2005 yılında remaster yapılmış ve üç adet şarkı eklenmiş. "The Race (Break Light Mix)" "Wall Street Bongo" ve "The Race (12" Mix)" Ancak plak üzerinde yapılan çalışma remaster çalışmasını içeriyor ancak bonus şarkıları içermiyor.

Albümün plak versiyonunun yeniden basımı Music On Vinyl üstlenmiş. Kapak ve içerik tıpkı basım ancak plak 180Gr limitli odyofil baskı. Elde edilen ses oldukça başarılı. Son yıllarda yükselen elektronik müziğin derinliklerine doğru yolculuk etmek isteyenler için kulak verilecek bir çalışma. Sadece "The Race" hatırına bile kulak kabartılabilir. Elektronik Müzik meraklılarının dikkatine...  Albüm ülkemizde Equinox Müzik  tarafından dağıtılıyor.

Yorumlar