Vijay Iyer Trio: Accelerando LP


Vijay Iyer 1971 doğumlu bir piyanist. Piyanistliğinin yanında besteci, topluluk lideri, prodüktör ve işin ilginç yönü elektronik müzik ile uğraşan bir müzisyen. Günümüzde Harvard University'in hoca olduğunu da ekleyelim.

New York Amerika'da doğan müzisyen ismi ve soyisminden anlayacağınız üzere farklı bir kökene sahip bir müzisyen. Hindu Tamil bir aileden geliyor. Erken yaşlarda müzik eğitimine keman ile başlayan Vijay Iyer arkasından piyanoya geçiyor. İlginç bir şekilde matematik üzerine Amerikanın en iyi üniversitelerinden bir tanesinde okuyan müzisyen ilerleyen yıllarda müzik konusunda ilerlemeye karar veriyor.

Müzisyen hem içerisinde büyüdüğü farklı kültür hemde ilerleyen yıllarda birlikte çalışacağı müzisyenlerin de etkisi ile farklı tarzlarda albümler yapmış. Çalıştığı müzisyenlerin bir kısmını listelemek gerekirse; Amiri Baraka, Steve Coleman, Roscoe Mitchell, Wadada Leo Smith, dead prez, Amina Claudine Myers, Butch Morris, George E. Lewis, Miya Masaoka, Trichy Sankaran, Pamela Z, Burnt Sugar, Karsh Kale, Tyshawn Sorey, Oliver Lake, DJ Spooky, Das Racist, Ethel, Imani Winds sayılabilir. Bu arada Vijay Iyer'in çok sayıda makalesi olduğunu da ekleyeyim. Antropoloji ile müzik arasındaki ilişkiden tutun, Amerikan caz tarihi konusuna kadar çok sayıda makalesi var. Anlayacağınız ilginç bir müzik adamı...

1-Optimism ( Iyer, Vijay) 07:23
2-The Star Of A Story ( Temperton, Rodney) 05:46
3-Human Nature [Trio Extension] ( Porcaro, Steve / Bettis, John) 09:39
4-Mmmhmm ( Ellison, Steve / Bruner, Stephen) 04:33
5-Little Pocket Size Demons ( Threadgill, Henry) 07:14
6-Accelerando ( Iyer, Vijay) 02:51
7-Actions Speak ( Iyer, Vijay) 05:38

Vijay Iyer diskografisine göz attığımız zaman müzisyenin özellikle trio formunu çok sevdiğini görüyoruz. Zaman zaman yanında iki gitarist zaman zaman klasik caz üçlüsü formlarında albümler yapan müzisyen bu albümde yanına Basta Stephan Crump ve davulda Marcus Gilmore'u alarak kaydettiği "Accelerando" daha klasik bir bakış açısına sahip gibi gözüküyor...

Ancak ilk şarkı Optimism'e baktığınız anda topluluğu klasik caz triosundan ayıran bir şeyler olduğunu hemen anlıyorsunuz. Özellikle davulun kullanımı caz, funk ile rock müzik arasında bir köprü tadında. Beklediğimiz caz triosundan daha sert davullar özellikle de bas davulun kullanımı albümü alıp başka bir yere götürüyor. Basta Stephan Crump'ta aynı duruma uyunca elimizdeki albüm bambaşka bir yapıya bürünüyor. Vijav Iyer'in piyanosunda da benzer etkileri görebilmek mümkün. Plağın ikinci yüzünde işin rengi sanki değişiyormuş gibi gözüküyor. "Mmmhmm" ile albüm daha klasik bir caz triosu kıvamına gelse de arka planda basın arşe ile tuttuğu ritm ve üzerine bezenen davullar albümün tadını bambaşka yerlere alıyor. Vijay Iyer'in emprovizasyon yeteneği bu ritmlerin üzerine binince meraklıların her dakika merak içinde acaba şimdi olacak diye bekleyebilecekleri sürprizi bol bir albüm olmuş.

Accelerando çok ilginç bir albüm. ACT firmasının sakin albümlerini seven meraklılara ilk bakışta biraz farklı gelebilecek ancak melodi hatlarından çok ayrılmadan bol bol emprovizasyon ve farklı sesler duyabileceğiniz bir albüm olmuş. Kuzey cazının bol emrovizasyonlu edisyonlarını sevenler mutlaka göz atsınlar. Plak kaydı da son derece başarılı. Albüm ülkemizde Equinox Müzik tarafından dağıtılıyor.

Yorumlar