Ten Years After - Stonedhenge


Ten Years After, İngiliz bir blues-rock topluluğu. 1960'ların sonu ile 70'lerin başlarında altın dönemini yaşayan topluluk 1968 ila 1973 yılları arasında çok sayıda albüm ve şarkılarını Billboard listelerine sokmayı başarmıştır. Topluluğun çekirdek kadrosunu 1960'ların sonlarında Ivan Jay oluşturuldu ve o dönemlerde Jaycats olarak isimlerini duyurdular. Nottingham/Mansfield bölgesinde yerel olarak ünlenen topluluk arkasından Jaybirds gibi son derece kötü bir isim seçti kendisine. Arkasından Ivan Jay and the Jaymen ismini aldılar. Bu süreç isimlerden isim beğen saçmalamaları ile geçmiş anlayacağınız. Neyse hikayemize devam edelim, Alvin Lee ve Leo Lyons Ten Years After topluluğunun temellerini kurarlar. İsim değiştirme meraklısı Ivan Jay vokalleri üstlenir. Jaybirds memleketini terk edip Londra'ya yerleşir. Topluluğa yeni müzisyenler katılır ve topluluğun ismi Blues Trip olur. Tam her şey oturdu derken meşhur Marquee Club'ta çalacakları akşam "Blues Yard" ismini alırlar. Neyse o isim senin bu isim benim hayat devam ederken sonunda Ten Years After isminde karar kılarlar. Ve herkes derin bir "oh" çeker. Söylenenlere göre Elvis Presley'e ithafen bu ismi alırlar, bazıları ise dergideki bir reklamdan etkilendiklerini söylerler. Öyle veya böyle uzun bir süre isimleri değişmeyeceği için herkes rahat eder.

Topluluk çok isim değiştirse de, iyi bir ünleri vardır ve Chrysalis Agency ile anlaşırlar konserler için. Bu anlaşanın arkasından 1967 yılında Windsor Jazz Festivalinde sahne alırlar. Bu konserdeki performansları onların Deram ile anlaşma yapmalarını sağlar. Deram önemli bir yapım şirketidir ve meşhur Decca'nın alt şirketidir. Hikayelere göre bu Decca ile hit single yapmamış ilk topluluk imzasıdır. 1968 yılında Amerika ve İskandinavya turlar yapılır. Bu arada ikinci albüm yayınlanır. İşte o albüm benim sizlere anlatacağım albüm...

A Yüzü
"Going to Try" (Alvin Lee) - 4:52
"I Can't Live Without Lydia" (Chick Churchill) - 1:23
"Woman Trouble" (Alvin Lee) - 4:37
"Skoobly-Oobly-Doobob" (Alvin Lee) - 1:44
"Hear Me Calling" (Alvin Lee) - 5:44
B Yüzü
"A Sad Song" (Alvin Lee) - 3:23
"Three Blind Mice" (traditional, arr. by Ric Lee) - 0:57
"No Title" (Alvin Lee) - 8:13
"Faro" (Leo Lyons) - 1:10
"Speed Kills" (Alvin Lee, Mike Vernon) - 3:42

Albüm yayınlanmadan önce "I'm Going Home" şarkısını yapmışlar ve önemli bir hit haline gelmiştir. Albümden beklentiler büyüktür ve patlayan şarkı "Hear Me Calling" olur. Bu şarkı çok sevilir ve ilerleyen yıllarda bol bol yorumlanır. En önemli versiyonu ise İngiliz glam rock topluluğu  Slade'in çaldığı edisyonudur. Albümün başarısı ile topluluk Newport Jazz Festivaline davet edilir. Bu ilk kez bir rock topluluğunun bahsi geçen festivaline çıkmasıdır.

Albüm Ten Years After meraklılarının ve blues-rock sevenlerin arşivlerinde isteyecekleri bir baskı olmuş. Albümün plak versiyonunun yeniden basımı Music On Vinyl üstlenmiş. Kapak ve içerik tıpkı basım ancak plak 180Gr limitli odyofil baskı. Kapağın pütürlü olmasından açılabilir kapağa kadar hiçbir ayrıntı unutulmamış. Meraklısına duyurulur.

Yorumlar