Esbjörn Svensson Trio - E.S.T. - 301 LP


Esbjörn Svensson hem ülkemizde hemde dünyada çok sevilen bir caz müzisyeni. Yeni nesil Avrupa cazının en önemli isimleri arasında gösterilen Svensson 1964 yılında doğmuş. 2008 yılında talihsiz bir dalış kazasında vefat eden Svensson, özellikle Esbjörn Svensson Trio yani bildiğimiz haliyle E.S.T. ile tanınmıştı.

Svensson, hem klasik hemde caz müzik üzerine eğitim almış bir isim. Annesi klasik müzik piyanisti, babası caz müzik aşığı bir insan olunca genç yaşlardan itibaren müzik ile uğraşmaya başladı. Ancak tüm gençler gibi rock dinlemeye başladı ve garaj gruplarında çaldı. İlerleyen yıllarda klasik müzik eğitimi aldı ve bu eğitim sırasında yavaş yavaş caz müziğe doüru kaymaya başladı. 90'lı yılların başlarında çocukluk arkadaşı davulcu Magnus Öström ile kendi topluluklarını kurdular ve basçı Dan Berglund ilerleyen dönemlerde aralarına katıldı. Tabii 90'lara gelmeden önce 80'li yıllarda çok sayıda müzisyen ile birlikte çaldılar. Berglund katılımı ile Esbjörn Svensson Trio kuruldu. İlk albümleri "When Everyone Has Gone" yayınladığında ilk önce İskandinav caz severler arasında sonrasında Avrupa'ya doğru yayılma şansı buldular. "301" albümünün içeriği şu şekilde;

1-Behind The Stars ( Svensson, Esbjörn / Berglund, Dan / Öström, Magnus) 03:44
2-Inner City, City Lights ( Svensson, Esbjörn / Berglund, Dan / Öström, Magnus) 11:48
3-The Left Lane ( Svensson, Esbjörn / Berglund, Dan / Öström, Magnus) 13:37
4-Houston, The 5th ( Svensson, Esbjörn / Berglund, Dan / Öström, Magnus) 03:34
5-Three Falling Free Part I ( Svensson, Esbjörn / Berglund, Dan / Öström, Magnus) 05:49
6-Three Falling Free Part II ( Svensson, Esbjörn / Berglund, Dan / Öström, Magnus) 14:30
7-The Childhood Dream ( Svensson, Esbjörn / Berglund, Dan / Öström, Magnus)

Peki albüm nasıl ortaya çıktı. 2008 yılında Esbjörn Svensson vefat ettiğinde arkasında iki kayıt kaldı. Bunlardan bir bölümü "Leucocyte" adı altında yayınlanmıştı. Bu kayıtlar Asya ve Avustralya turu sırasında farklı stüdyolarda kaydedilmişti. Diğer kayıtlar özellikle de Avustralya'da yapılan kayıtlar büyük ölçüde tamamlanmıştı. E.S.T.'nin hayattaki diğer üyeleri olan Magnus Öström ve Dan Berglund büyük ölçüde tamamlanan ancak düzenleme aşamasına gelmemiş şarkıları ses mühendisi Åke Linton ile son haline getirip albümü yayınladılar. Åke Linton zaten üçlü ile çalışan bir isimdi ve albümün ismi Avustralya'da kayıtların yapıldığı stüdyonun ismi olan "301" konuldu.

Albüm hakkında fazla yorum yazmayacağım. Zaten Esbjörn Svensson Trio (E.S.T) sevcenler zaten gözden kaçırmamışlardır. Ancak kazaran "Leucocyte" albümünü dinleyip hoşuna gidenler varsa bu albüm bana sorarsanız bir adım ötesinde. Aradan geçen yıllarda "Leucocyte" albümünün plağına sahip olduysanız plak başarısı ise o albümden gömlek gömlek üstün.

Yorumlar