Chet Baker & Strings LP



Chet Baker & Strings LP
Columbia - PPAN CL549
 Pure Pleasure

Chet Baker, deyince heyecanlanan okuyucularımız vardır. Bu kez sitemizde Chet Baker & Strings albümünün Pure Pleasure tarafından yapılan yeniden baskısını mercek altına alıyoruz. Yazıyı okumadan hemen söyleyeyim Chet Baker seviyorsanız yazıyı okumadan albümü bir şekilde alışveriş sepetinize koyun, üzülmezsiniz...

Tam ismiyle Chesney Henry "Chet" Baker, Jr. veya bizim tanıdığımız ismiyle Chet Baker 1929 doğumlu Amerikalı caz trompetçisi. Zaman zaman onu flugelhorn çalarken ve hatta şarkı söylerken de dinleyebilirsiniz. Chet Baker 1950'lerde özellikle vokal yaptığı albğmlerde yere göğe konulamayan bir isim. En güzel yorum caz tarihçisi David Gelly tarafından yapılmış olabilir kendisi hakkında, "Onun erken dönem kariyeri James Dean, Sinatra ve Bix'in bir karışımı olarak tarif edilebilir. 1970'ler ve 80'ler boyunca bol bol macerası ve hapishane muhabbetleri vardır. Her haliyle müzik açısından ilginç bir figürdür.

Oklahoma doğan Chet Baker aslında müzik içerisinde büyümüştü. Babası Chesney Baker, Sr. profesyonel bir gitarist annesi Vera ise bir parfüm fabrikasında işçi olarak çalışmasına rağmen kabiliyetli bir piyanist idi. Baker erken yaşlarda kilise korosunda müzik kariyerine başladı. babası onu bakır üflemeliler ile tanıştırdı ilk önce trombon arkasından ise trompet çalmaya başladı. Sonraki hikayeler zaten Mecmua'da farklı yazılarda mevcut...

Gelelim, Chet Baker & Strings plağına. Albüm müzisyenin ortalığı kasıp kavurduğu yıllardan, 1953. İlk önce içerik;

A Yüzü
1. You Don’t Know What Love Is
2. I’m Through With Love
3. Love Walked In
4. You Better Go Now
5. I Married An Angel
6. Love
7. You Don’t Know What Love Is (alt. take)
8. You Better Go Now (alt. take)

B Yüzü
1. I love You
2. What A Diff’rence A Day Made
3.Why Shouldn’t I
4. A Little Duet
5. The Wind
6.Trickleydidlier
7. A Little Duet (alt. take)

Albümün içeriğindeki "You Don’t Know What Love Is", "You Better Go Now" ve "A Little Duet" şarkılarının alternatif edisyonları genişletilmiş baskı olarak plak içeriğine alınmış. Özellikle "A Little Duet"in alternatifi bana sorarsanız orjinalinden iyi :)

Albümde Chet Baker'a şu müzisyenler eşlik ediyor; Zoot Sims ve Jack Montrose, tenor saksafon. Bud Shank, alto saksafon, Russ Freeman, piyano, Joe Mondragon, bass ve Shelly Manne, davul. Albümdeki kadro resmen göz kamaştırıcı.

1950'lerin cazını sevenler bu albüme bayılacaklardır. Özellikle batı yakası cazını sevenler albüme balıklama atlasınlar. Albümde Chet Baker ile Zoot Sim'in uyumu neredeyse tüm eleştirmenler tarafından göklere çıkartılmış ve ikili kaydı yaparken bunun çok farkında olduğunu "A Little Duet" ile göstermiş. Aslında tam ismini söyleyince durumu daha iyi anlayacaksınız; "A Little Duet for Zoot and Chet" Genç Chet'i dinleyip tanımak için çok güzel bir albüm.

Albüm bir Pure Pleasure baskısı. Kevin Gray tarafından yapılan remaster çalışması başarılı demek az gelecek türden bir çalışma. 180Gr plak formatında basılan albüm 1950'lerin cazını seven okuyucuların çok uzun seneler keyifle dinleyeceği türden bir albüm. Plak ülkemizde Equinox Müzik  tarafından dağıtılıyor. Meraklısının arşivinde tutmak isteyeceği bir albüm.

Not: Albümde caz müzisyenlerinden bahsettim ancak Strings kısmına hiç girmedim onu da siz keşfedeceksiniz :)

Yorumlar