Bob Brookmeyer - Kansas City Revisited LP



Bob Brookmeyer - Kansas City Revisited
PPAN UAL4008
Pure Pleasure

Robert Edward Brookmeyer 1929 yılında doğup 2011 yılında vefat eden Amerikalı valfli trombon çalan bir müzisyen ve önemli bir müzisyen. Ayrıca kendisini piyano çalarken görebilirsiniz, aynı zamanda besteci ve düzenlemeleri de vardır. Müzisyen Kansas City'de doğmuştur ve ilk kez Gerry Mulligan topluluklarında tanınmış ve arkasından Jimmy Giuffre ile çalmıştır. Kariyeri daha sonra yine Gerry Mulligan Concert Jazz Band ile devam etmiştir.

Elmer Edward Brookmeyer ve Mayme Seifert çiftinin tek oğulları olarak doğan müzisyen genç yaşlarda müziğe merak sarmıştır. Kansas City konservatuvarına girmiş ancak bitirmeden ayrılmıştır. Tex Beneke ve Ray McKinley büyük orkestralarında piyano çalmış, arkasından Claude Thornhill orkestrasına transfer olmuş ve 1950'lerde Stan Getz, Jimmy Giuffre ve Gerry Mulligan topluluklarında çalışmıştır. New York kulüplerinde çalmış televizyonda müzisyen olarak çalışmış ve Ray Charles gibi isimler için düzenlemeler yapmıştır.

Gelelim Bob Brookmeyer Kansas City Revisited albümüne. 1930'larda Kansas City caz sahnesinin en önemli şehirlerinden birisiydi. İlk önce Bennie Moten’in büyük orkestrası arkasından da Count Basie Jazz Orchestra'sına ev sahipliği yapmıştı. Bu albümde Bob Brookmeyer bu döneme bir selam çakıyor. İçerik;
A Yüzü
1:Jumping At The Woodside
2. A Blues
3. Blue And Sentimental
B Yüzü
1. Doggin’ Around
2. Moten Swing
3.Travlin’ Light

Albümde Bob Brookmeyer'e eşlik eden müzisyenler. Tenor saksafon Al Cohn ve Paul Quinichette. Piyano Nat Pierce. Gitar; Jim Hall. Bas Addison Farmer ve davul Osie Johnson. İki şarkıda "A Blues" ve "Travlin' Light" vokallerde Big Miller. Albümdeki kadro evlere şenlik. Kayıt 1958 yılından ve mono yapıda...

Albüm tam anlamı ile Count Basie büyük orkestralarına saygı duruşu olarak nitelendirilebilir ve bunun oldukça erken yıllarda yapılmış edisyonu denilebilir. Albüm içeriğindeki şarkıların seçimi de özel, genelde Count Basie orkestrasının icra ettiği şarkılar; “Jumping at the Woodside,” “Blue and Sentimental,” “Moten Swing,” ve Travlin’ Light.” Fletcher Henderson büyük orkstrasından Big Miller ise yine Basie orkestralarının olmazsa olmazı iki blues standardını seslendirmiş, “Travlin Light” ve “A Blues.”

Pure Pleasure'a bu baskı için büyük bir alkış gönderiyorum. Uzun yıllardır bulunmayan ve neredeyse kaybolan bir albümü alıp Capitol stüdyolarında re-master'ını yapıp meraklılara sunmuşlar. 180gr formatında sunulan plak 1950'lerin cazını sevenler, yolu bir şekilde Bob Brookmeyer ile kesişenler ve meraklı kulaklara sahip dinleyiciler açısından bence önemli.

Yorumlar