Bob Marley & The Wailers - Exodus LP


Bob Marley deyince ülkemizde hemen herkes müziğini sever ancak genelde "best of" albümleri ve çok bilindik şarkılardan öteye gitmez bu sevgi. Reggae müziğinin biraz daha içerisine girmek isteyenler ve Bob Marley severler için son dönemlerde albümler yeniden basılıyor ve makul mantıklı fiyatlara ülkemizde de bulunabiliyor. Hal böyle olunca Exodus albümü dikkat çekici bir plak haline geliveriyor.

Exodus, Bob Marley'in dokuzuncu albümü ve efsanevi "The Wailers" kendisine eşlik ediyor. Albümün ortaya çıkış hikayesi de ilginç. 1976 yılında Bob Marley'e bir nevi suikast yapılıyor ancak Marley kurtulmayı başarıyor. Bu başarısız girişimin hemen ardından Jamaika'dan ayrılıp Londra / İngitere'ye yerleşiyor. Exodus albümü de İngiltere'de kaydediliyor. Albüm çok önemli, bir çok insan insan için en iyi reggae albümü, en çok satan Reggae albümü, en iyi Bob Marley albümü...

Albümün ismi bu kaçıştan geliyor. Exodus, Musa'nın halkını Mısır'dan kaçırması, meşhur Kızıldeniz'in ikiye bölmesi ve geçişini ve akabinde On Emir'in gelişini anlatır. Bu çıkış veya kaçış özgürlük olarak hem Tevrat ve hemde İncil'de yer buluyor. Muhtemelen Bob Marley içinde Jamaica'dan kaçış bir özgürlük oldu, en azından bir süre için...

ALbüm içerisinde "Jamming", "Waiting in Vain" ve "One Love/People Get Ready" şarkıları albümün çıktığı dönemde uluslararası birer hit haline geliyorlar. Bir çok müzik eleştirmenine göre ise ölmeden dinlenmesi gereken albümler listesinde Exodus.

Side A
1. "Natural Mystic" 3:28
2. "So Much Things to Say" 3:08
3. "Guiltiness" 3:19
4. "the Heathen" 2:32
5. "Exodus" 7:40

Side B
6. "Jamming" 3:31
7. "Waiting in Vain" 4:16
8. "Turn Your Lights Down Low" 3:39
9. "Three Little Birds" 3:00
10. "One Love/People Get Ready" (Bob Marley / Curtis Mayfield) 2:52

Albüm ülkemizde Şubat 2014 sonu itibarı ile 60TL'nin altında göreceli uygun bir fiyat etiketi ile alınabiliyor. Plak baskısı son derece başarılı. Bize sorarsanız arşivlerde olması gereken albümlerden.

Yorumlar