Roma Trio - Four Seasons 200Gr.



Daha önce Max Richter – Konzerthaus Kammerorchester Berlin – Four Seasons plağından kapsamlı bir şekilde burada bahsetmiştik. Neler yazmıştık; Bir kısım müziksever Max Richter’ı bu çalışması yüzünden hain olarak görüyor. Bir kısmı ise niye olmasın diye bakıyor. Ancak bir de ilginç bir durum var, albümün kaydı son derece başarılı. Şimdi dikkatlice Max Richter ne yapmış ona bir bakalım. Eseri ilk önce alıyor ve başına bir overture ekliyor. Yani eser ezbere bildiğimiz Bahar pasajı ile değil yeni yazılan overture yani açılış ile başlıyor. Arkasından her hareketi alıp bazen ana temaya çok dokunmadan bazen ise daha kışkırtıcı bir şekilde yeniden kurguluyor. Aslında bir çok eleştirmen bu işlemi müziğe daha doğrusu orkestraya bir kaç katman daha eklemek olarak yorumluyor. Bu durum bazıları için kabul edilemez bazıları için ise sıkıntı yaratmayan bir durum.

Şimdi yine bu tarz bir kayıt ile beraberiz. Bu kez bir caz trio'su eseri yorumlamış. 1725 yılında Antonio Vivaldi, müzik tarihinin en ünlü bestelerinden biri olan “Four Seasons”a imzasını attı. Eserin bestelenmesinden neredeyse 300 yıl sonra bambaşka bir kayıt yine! Venus Records kaydı için bir araya gelen Roma Trio şu müzisyenlerden oluşuyor; Luca Mannutza - Piyano. Gianluca Renzi - Bas. Nicola Angelucci - Davul. Bu müzisyenler Paolo Fresu, Steve Grossman, Fabrizio Bosso, Marc Johnson ve Giovanni Mirabassi gibi önemli isimlerle çalışmışlar geçmişte.

İçerik;
Concerto No.1 In E Major, Op. 8, Rv269 Spring
1. 1st Movement "Alleglo" (6:13)
2. 2nd Movemnet "Largo E Pianissimo" (6:04)
3. 3rd Movement "Alleglo Pastorale" (4:59)
Concerto No. 2 In G Minor, Op.8, Rv315 Summer
4. 1st Movement "Alleglo Non Molto" (5:52)
5. 2nd Movemnet "Adagio-Presto" (4:43)
Concerto No. 3 In F Major, Op. 8, Rv293 Autumn
6. 1st Movement "Alleglo" (5:52)
7. 2nd Movemnet "Adagio Molto" (Theme1) (3:59)
8. 2nd Movemnet "Adagio Molto" (Theme2) (5:13)
9. 3rd Movement "Allegro " (8:02)
Concerto No. 4 In F Minor, Op. 8, Rv297 Winter
10. 1st Movement "Alleglo Non Molto" (5:12)
11. 2nd Movemnet "Largo" (5:35)
12. 3rd Movement "Allegro " (5:30)

Bu kayıtta eserin orijinaline bağlı kalınarak düzenlemeler yapılmış. Bambaşka bir tat söz konusu. Küçük bir caz trio'sundan böylesine bir eseri dinleme ilginç bir deneyim ve laf aramızda oldukça eğlenceli. Venus Records kayırları ile oldukça dikkat çeken bir firmadır. Bilindik bir eseri, farklı bir tarz ve yorumla iyi bir kayıtla dinlemek isteyenler için çok ilginç bir seçenek!

Yorumlar