Jon Balke - Magnetic Works 1993-2001


Jon Georg Balke 1955 Norveç doğumlu caz piyanisti ve besteci. Jon Balke'yi asıl olarak Magnetic North Orchestra'dan tanıyoruz. Erken yaşlarda klasik müzik piyanosu eğitimi almaya başlayan Balke, ilerleyen yıllarda hemen her tarz müzik üzerine çalışarak kendisini geliştiriyor. 18 yaşında Arild Andersen dörtlüsüne girerek müzik kariyerine başlıyor. Arkasından bir çok topluluk ve müzisyen ile çalışmalarına devam ediyor. Radka Toneff ile çalışmaları ve Afrofusion müzik yaptığı E´olén erken dönem kariyerinin önemli adımları. Arkasından Oslo 13 ve Masqualero topluluklarına katılıyor. Tüm bunlar 1980'lerin başlarında oluyor. 80'lerin sonlarında kendi projelerine odaklanmaya karar veriyor ve Magnetic North Orchestra ortaya çıkıyor. Ancak farklı çalışmaları da devam ediyor.

Magnetic North Orchestra neredeyse 20. yaşını kutlamaya hazırlanırken Jon Balke konserlerinde Magnetic Book adını verdiği genel olarak Magnetic North Orchestra eserlerinden oluşan şarkıları çalarken, bir yenilik olarak caz yedilisini sabit tutup bir de üzerine barok yaylı altılısı ekliyor. Farklı canlı performanslarda büyük ilgi çeken bu kombinasyon sayesinde Balke her dönem kendisini yenileyebilen bir isim olarak karşımıza çıkıyor.

Jon Balke'nin Magnetic Works çalışması 1993-2001 yılları arasında müzisyenin orkestraya özel şarkılarından oluşturulmuş 2 CD'lik bir toplama albüm. Bildiğiniz gibi ECM zaman zaman kendi müzisyenleri için "Works" başlığı altında özel en iyiler toplamaları yapar ve bu albümler genelde çok başarılı olur. Magnetic Works 1993-2001elde büyük miktarda malzeme olunca son derece keyifli bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor. Albümdeki şarkılar şu şekilde listelenmiş.

CD 1
Departure
Changing Song
Flying Thing
Horizontal Song
Moving Carpet
Taraf
Shaded Place
Present Position
Solarized
Dark And Slow
In Degrees

CD 2
Curve
Circular
Vertical
Encoded
Elusive Song
In Vitro
Plica
Zygotos
Karyon
Mutatio
Katabolic
Kyanos

Kadro son derece kalabalık. Jens Petter Antonsen trompet, Per Jørgensen trompet ve vokal, Arve Henriksen trompet ve vokal, Morten Halle alto saksafon, flüt, Tore Brunborg tenor vesoprano saksafon, Gertrud Økland keman, Henrik Hannisdal keman, Odd Hannisdal keman, Trond Villa viyola, Marek Konstantynowicz viyola, Jonas Franke-Blom violoncello, Svante Henryson violoncello, Morten Hannisdal violoncello, Anders Jormin bas, Marilyn Mazur vurmalılar, Audun Kleive davul.

2CD üzerindeki kayıtlar, 1993, 1998 ve 2001 yıllarını kapsıyor. Meraklıların en hoşuna gidecek şeylerden bir tanesi 1993 ila 2001 aralığından Magnetic North Orchestra albğm üçlemelerinden örneklemelerin yanında özellikle 2000 sonrası çalışmalarına da yer verilmesi. Jon Balke kendi düzenlemelerinde ve bestelerinde Gil Evans, Claus Ogerman ve Oum Khalsoum gibi isimlerden esintiler olduğunu söyler hep. Özellikle son dönem eserlerde bunun etkisini görebilmek mümkün.

Albüm kuzeyli önemli bir büyük orkestranın kalbindeki müzik adamının yaklaşık 10 yıllık dönemine mercek tutuyor. Bir çoğunu tanıdığımız önemli müzisyenlerin sakinlik içerisinde ve en önemlisi alt yapıyı son derece sağlam şekilde doldurarak enstrüman hakimiyetlerini gösterdikleri ancak bunu gözümüze sokmadıkları farklı bir büyük orkestra deneyimi. Kayıt son derece başarılı. Bu arada kitapçık harika olmuş. Klasik bir ECM Works çalışması. Meraklıların arşivine katılması gereken bir çalışma...

Albümden bölümler dinlemek isterseniz, sizi A.K. Müzik web sitesine alalım.

Yorumlar