Eberhard Weber - Resume



Eberhard Weber ismi ECM kayıtlarını takip eden okuyucularımızın mutlaka bildikleri bir isimdir. 1942 yılında Stuttgart kentinde doğan müzisyen bas performanslarının yanında bir besteci olarak da tanınıyor. Son derece kendisine özgü bir çalma stili olan Weber, bir şekilde minimal caz müzik, Kuzey Avrupa'lı klasik müzik ile folk öğelerini birleştiren aynı zamanda ambient tarzlara kadar geniş bir yelpazesi olan bir müzisyen. Bu kendisine özgü karakteri ve çalma şekli ile ECM plak şirketinin genel sound'una da büyük katkı vermiştir. 1960'larda başlayan müzik hayatı "The Colours of Chloë" (ECM 1042) albümü ile başlar. Kendi adını taşıyantopluluğu ile yaptığı çalışma ilgi görür. Bu albüm kendisine yeni kapılar açar. Bu arada kendisine özel bir bas tasarlar. Bu sayede kendine özgü melankolik tonu elde eder. Bu bas ile 1970'lerden itibaren bir çok albümde kendisini görürüz.

1970'lerin başında piyanist Wolfgang Dauner ile çalışmalar yapar. Bir yanıyla ana akım caza göz kırpar diğer yandan farklı müzik türleri ile karışmış tam anlamı ile fusion denilebilecek çalışmalar yapar. Bu dönemlerde Hampton Hawes ve Mal Waldron, gitarist Baden Powell ve Joe Pass, hatta meşhur Stephane Grappelli ile çalışmalar yapar. The Colours of Chloë albümünden itibaren tüm müzik yaşamını ECM ile geçiren Weber, özellikle Jan Garbarek ile yaptığı çalışmalarda geniş kitlelere ulaşır.

2012 tarihli Resume çalışması aslında isminden belli olacağı şekilde bir nevi özet çalışması. Müzisyenin Jan Garbarek ile toplamda 1.000 rakamını geçen konserlerindeki bas sololarının en iyilerinden bir kısmının bir nevi toparlaması olarak düşünülebilir. Albümde şu parçalar yer alıyor.

1 Liezen 2:45
2 Karlsruhe 2:25
3 Heidenheim 5:42
4 Santiago 3:53
5 Wolfsburg 3:27
6 Amsterdam 4:20
7 Marburg 4:08
8 Tübingen 4:04
9 Bochum 2:51
10 Bath 4:33
11 Lazise 4:09
12 Grenoble 5:01

Albümde Eberhard Weber basların yanında klavye bölümlerinde de karşımıza çıkıyor. Albümde Jan Garbarek ise "Tübingen" şarkısında soprano saksafon, "Amsterdam" ve "Tübingen" şarkılarında tenor saksafon, "Bath" şarkısında ise flüt ile karşımıza çıkıyor. Michael DiPasqua ise "Bochum " ve "Lazise" şarkılarında davul ve perküsyon ile karşımıza çıkıyor.

Albüme baktığımızda Eberhard Weber'in minimal tarzını hemen fark edebiliyoruz. Ancak bu minimal yapı yaratıcı bölümlerle sıkıcı olmaktan çok uzak. Kayıt özellikle bas ayrıntısı ve detayı açısından neredeyse mükemmel denilebilir. Albüm 2012 yılında yayınlanmış. Eberhard Weber meraklıları mutlaka almışlardır ama dikkatinden kaçanlar için biz tekrar hatırlatmış olalım. Albümden bölümler dinlemek isterseniz sizi A.K. Müzik sitesine doğru alalım.

Yorumlar