Müzik ve Oyunlar: Trine 2 Soundtrack


Trine 2 son derece eğlenceli bir platform ve bulmaca çözme oyunu. Commodore dönemlerinde olduğu gibi ekran yavaş yavaş sağa doğru ilerliyor. Oyunun geliştiricisi Frozenbyte isimli bir şirket. Tahmin edebileceğiniz üzere bağımsız bir oyun stüdyosu. Trine 2, bir önceki oyunun (ki tahmin edebileceğiniz üzere ismi Trine) devamı. Tıpkı ilk oyundaki gibi bir büyücü, bir hırsız ve bir şövalye ile oynanıyor. İsterseniz tek bir karakterle oyunu bitirebileceğiniz gibi tüm karakterleri dönüşümlü olarak kullanabilmek mümkün. Oyunun grafikleri ve seslendirmesi harikadır. İnsanın oynarken içi açılır. Bu durum oyunun müzikleri ile de destekleniyor. Hemde çok başarılı şekilde.

Oyunun müzikleri Ari Pulkkinen imzalı. Ari Pulkkinen çok ilginç bir müzisyen. 1982 yılında Finlandiya Helsinki'de doğan müzisyen ses tasarımcısı olmasının yanında oyun müzikleri konusunda uzmanlaşmış. Hemen herkesin aşina olduğu meşhur Angry Birds oyununun tema kompozisyonu müzisyene ait. Yazılan çizilenlere göre erken yaşta müziğe ilgisi başlayan Pulkkinen bilgisayar başında müzik yapmaya ve bestelemeye merak sarmış ve çok erken yaşlarda bir çok oyunun müziğinde çalışmış. Bu dönemlerde genç yaşında başarıdan başarıya koşan müzisyen herhangi bir müzik dersi veya okuluna gitmemiş.

2003 yılında Trine firmasının da yapımcısı Frozenbyte firması müzisyeni işe alır ve firmanın 3 oyununda müzikleri besteler. Shadowgrounds, Shadowgrounds: Survivor ve Trine. İlk Trine'nın son derece başarılı müziklerini bestelerken Ari Pulkkinen boş zamanlarında eğitim almaya başlar. Fin Oyun Endüstrisi profesyonel ses tasarımı üzerine eğitimler alırken, bir yandan da Sibelius Akademisinde müzik teknolojisi eğitimi almış. 2008 yılında Frozenbyte firmasından ayrılır ve kendi şirketini kurar. Tam bu dönemde Angry Birds gibi bir dizi çok popüler oyunun müziklerini yapar. Tabii ilk göz ağrısı Frozenbyte Trine 2 oyununu geliştirdiğinde onlar için müzikleri besteler.

Ari Pulkkinen için yine ilginç bir diğer not Angry Birds oyunu için bestelediği tema Londra Filarmoni Orkestrası tarafından 2011 yılında seslendirilir. Bir oyun müziği geliştiricisi için herhalde bu çok bir olaydır. Dünyanın en önemli orkestralarından bir tanesinin bestenizi seslendirmesi...



Trine soundtrack'i genel olarak günümüzün ortaçağ temalı folk müziğinin etkilerini hissettiriyor. Genel olarak Alman ve İskandinav melodilerinin yanında daha güneye doğru neşeli temalara da yer verilmiş. İlginç olan şey, bir bilgisayar oyunu müziği olmasına rağmen besteler çok katmanlı olarak bestelenmiş ve sanki bir büyük orkestra tarafından seslendirilmesi mümkün olsun diyerek klasik enstrümanlara önemli bir pay bırakılmış. Bunun yanında ortaçağa özgü tınılar da eklenerek çok ilginç bir müzikal yapı elde edilmiş...

01: Trine 2 Main Theme
02: The Story Begins
03: The Mighty Warrior Pontius
04: The Mighty Warrior Pontius Part II
05: Thieves Guild
06: Mudwater Dale
07: Waltz of the Temple Forest Elves
08: Goblins!
09: Mosslight Marsh
10: Snake, Oh It's a Snake!
11: Petrified Tree
12: Goblins! Part II
13: Shadowed Halls
14: The Lost Court of Mushroom Caves
15: Hushing Grove
16: For the Kingdom!
17: Searock Castle
18: Eldritch Passages
19: Icewarden Keep
20: The Giant Dragon
21: Main Theme Storybook Version

Albüme hem oyunun ana temasının hemde "The Giant Dragon" şarkılarının bonus edisyonlarında büyük orkestra edisyonları da ayrıca eklenmiş. Ayrıca oyuna eklenen yeni bölümlerin müzikleri de Trine 2 The Goblin Menace Soundtrack albümünde toplanmış.

Benim elimde tüm Trine serisinin albümleri mevcut ve gerçekten keyifle dinliyorum. Albümlerle ilgili daha fazla bilgi için Ari Pulkkinen'in web sitesine bir göz atabilirsiniz. Indie oyunları satan web sitelerinden hem oyunu hemde soundtrack'ini 1 Dolar gibi rakamlara satın alabilirsiniz. Aşağıda oyunla alakalı bir video var. Hem oyun hemde müzikleri hakkında bir fikir verecektir.

Yorumlar