Ramones - Ramones


Stereo Mecmuası'nda gezinirken bir tane bile Ramones albümü yazmamış olmamız terbiyesizlikten öte bir şey değil. Hal böyle olunca hemen efsanevi ilk albümü mercek altına alalım. Ramones konusu her açıldığında meraklılar arasında sağlam tartışmalar çıkabilir. İlk kuruluş dönemi ondan sonra 1980'lerde topluluğun daha geniş kitlelere ulaşması sonucunda yaşanan dönüşüm, sonrasında bitmek tükenmek bilmeyen kadro değişimleri. Ben bugün bu konulara girmeyeceğim. Kimsenin tartışmayacağı bir yerden konuya girelim; Ramones albümü çok önemlidir (nokta)

Albüm 1976 yılında yayınlandı. Topluluk aslında 1974 sonlarında ancak 1975 yılında etkili olarak ortalıkta ve en önemlisi konserlerdeydi. Elden ele dolaşan kayıtlarda özellikle "Judy Is a Punk" ve "I Wanna Be Your Boyfriend" şarkıları pek seviliyordu. Climax Blues Band, Barclay James Harves gibi toplulukları bünyesinde toplayan Sire Records zaman içerisinde bir dönüşüm yaşamış ve punk topluluklarının albümlerini yayınlar hale gelmişti. Plak şirketi topluluğun popülerleşme potansiyelini keşfedip ve en önemlisi konserlerindeki durumu tespit edip bir anlaşma imzalar.

Albüm kaydına hemen girilir. Albümün prodüksiyonuna bayağı para yatıran Sire Records söylenen o ki, büyük orkestraların kayıtları kadar özenli bir kayıt gerçekleştir. Albümü dinleyince bu pek belli olmuyor. Laf aramızda ama şu bir gerçek ki, Ramones tayfası da büyük orkestra müzisyenleri kadar müzisyen değil:) Albüm yanında çekilen bir fotoğrafın kapağa konulması da büyük ilgi çeker. Kapak gerçekten de çok akılda kalıcıdır ve albümün başarısında önemli bir pay sahibi olmuştur. Topluluk albümde albümde aklının erdiği her konudan bahsetmiş bunu yaparken de çok çok başarılı olmuştur. Nazilerden (bakınız "Today Your Love, Tomorrow the World" şarkısı) korku filmlerine (bakınız I Don't Wanna Go Down to the Basement" şarkısı) aşklı meşkli yapılardan (bakınız "I Wanna Be Your Boyfriend" şarkısı) farklı türde aşklı meşkli şarkılara (bakınız "Listen to My Heart" şarkısı) kadar çok farklı temalarda şarkılar vardır. Aslına bakarsanız söyleyecek sözleri olan adamların güzel konuştuğu bir albümdür dersek yanlış olmaz. Sevelim sevmeyelim gerçek bu... Albüm çıkar çıkmaz yıldızı parlar. Bu durum çok normaldir ve ilerleyen yıllarda hatta on yıllarda müzisyenlere ilham vermeye devam eder. Söz gelimi heavy metal, alternative, ve grunge müzisyenleri haklı olarak bu albümü yere göğe sığdıramazlar. Eh haklılarda...

Albümün içeriği şu şekilde;
1. "Blitzkrieg Bop" Tommy Ramone, Dee Dee Ramone Mickey Leigh 2:12
2. "Beat on the Brat" Joey Ramone — 2:30
3. "Judy Is a Punk" Leigh, Tommy Ramone 1:30
4. "I Wanna Be Your Boyfriend" Tommy Ramone Leigh, Rob Freeman 2:24
5. "Chain Saw" Joey Ramone Tommy Ramone 1:55
6. "Now I Wanna Sniff Some Glue" Dee Dee Ramone — 1:34
7. "I Don't Wanna Go Down to the Basement" Dee Dee Ramone, Johnny Ramone — 2:35

B yüzü ise şu şekilde;
8. "Loudmouth" Dee Dee Ramone, Johnny Ramone — 2:14
9. "Havana Affair" — 2:00
10. "Listen to My Heart" Dee Dee Ramone — 1:56
11. "53rd & 3rd" — 2:19
12. "Let's Dance" Jim Lee — 1:51
13. "I Don't Wanna Walk Around with You" Dee Dee Ramone Tommy Ramone 1:43
14. "Today Your Love, Tomorrow the World" — 2:09

Albümün binbir çeşit yeniden baskısı plağı, CD'si, digital versiyonu mevcut. Bir şekilde edinilmesi basit bir albüm. Türe ilgi duyanların arşivinde olmazsa olmaz.

Yorumlar