John Coltrane -Olé Coltrane


Olé Coltrane, John Coltrane'nin diskografisindeki dokuzuncu albüm. 1962 yılında Atlantic Records tarafından yayınlanan albümün katalog numarası SD 1373. Albümün en önemli özelliği Atlantic plak şirketi için kendi denetiminde yayınlanan son albüm olması. Daha önceki Atlantic kayıtlarında olduğu gibi kendi stüdyosunda kaydedilen albümde önemli isimler hemen dikkat çekiyor. John Coltrane her türden saksafon. Freddie Hubbard trompet. Eric Dolphy flüt ve alto saksofon. McCoy Tyner piyano Reggie Workman ve Art Davis dönüşümlü olarak bas. Elvin Jones davul.

Albümün kayıt hikayesi ilginç. Coltrane aslında yeni plak firması Impulse Records için çalışmalara devam ederken anlaşması gereği Atlantic plak şirketi için bir albüm yapması gerektiğini bilmektedir ve kaydedilmekte olan Africa/Brass sessions ekibinden Art Davis ve Freddie Hubbard'ı bu kayıt için yanına alır. Karmaşa burada bitmiyor Eric Dolphy o dönemler Prestige Records için çalıştığından albümde George Lane olarak görülür.

Coltrane'nin İspanyol müziğine ilgisi Miles Davis'in Sketches of Spain kayıtlarında başlamıştır. Coltrane'nin soprano saksofonu "Olé" şarkısında ön plana çıkarken şarkı aslında bir önceki yıl kaydedilen "My Favorite Things,"ten alıntılara sahiptir. Albümdeki karmaşa bir yandan Africa/Brass'ın kaydı devam derken bir yandan İspanya'yı selamlayan bir yapı düşünülünce ortaya çıkar. Bu arada Africa/Brass bu albümden bir kaç ay önce yayınlanmıştı.

A yüzü
1. "Olé" John Coltrane 18:17

B Yüzü
1. "Dahomey Dance" John Coltrane 10:53
2. "Aisha" McCoy Tyner 7:40

Şimdi albüme kısaca göz atmak gerekirse iki yüzü birbirinden ayırmak lazım. "Aisha" ve "Dahomey Dance" şarkıları kesinlikle çok çok iyi değil. Impulse plak şirketinden yayınlanan Africa/Brass'taki aynı dönem şarkılarına bakarsanız gerek sololarda gerekse de genel temalarda görebileceğiniz yaratıcılığı bu iki şarkıda bulamayabilirsiniz. Ancak her iki şarkıda da Eric Dolphy'nin Coltrane ile karşılıklı atışmaları bir çok meraklıyı mutlu edecektir. Aslında bu albümü Africa/Brass'ı sevdiyseniz edinmenizde fayda olabilir. "Olé"ye gelince "My Favorite Things" albümünü sevenlerin tarzını sevenlerin mutlaka bakması gereken bir şarkı... Arşiv açısından meraklısına diyebileceğimiz bir albüm..

Kayıt açısından 2000'li yıllarda elden geçirilen albüm günümüzde her türlü formatta bulunabiliyor. Bence imkanı olanlar hakkını ORG MUSIC tarafından yayınlanan 180g 45 devir edisyonundan yana kullanabilirler. Ancak bence standart plak yeterli olur. CD alacaklar ise ek bir şarkı olan 2000 sonrası edisyonları tercih etsinler. Şarkının adı; "Original Untitled Ballad (To Her Ladyship)"  İşin kötü kısı şarkı çok güzel ve plaklarda bulunmaması çok kötü :(

Yorumlar