Art Blakey and the Jazz Messengers - A Night in Tunisia


A Night in Tunisia Art Blakey and the Jazz Messengers topluluğunun 1960 yılı albümü. Albümün kapağınd aeleştirmen Barbara J. Gardner tarafından yazılmış bir cümle albümü bize çok müthiş bir şekilde özetliyor. Yapılan tespit özet olarak şu; Bu albüm Blakey'nin genç yaşında farkında olduğu kabiliyeti göstermek arzusunda olduğu performanslarından en önemlilerinden bir tanesidir. Albümde her müzisyen için uzun bir solo bölümü ayrıldığı gibi albümdeki tüm şarkılar topluluktaki genç caz yetenekleri tarafından aranje edilmiştir.

Art Blakey modern bebop tarzı davulun öncülerinden hatta yaratıcılarından bir tanesidir. Çok güçlü bir müzisyendir, çalışında blues, funky hard bop esintileri ve hatta ana akım caz tarzları görülebilir. Neredeyse 30 yıl boyunca Art Blakey ve topluluğu The Jazz Messengers hep genç müzisyenlere yer vermiş ve müzik alanında hep birinci sınıfta yer almıştır.

A Night In Tunisia, bazı eleştirmenler için caz tarihinin dönem noktalarından bir tanesi. Blakey'nin davul konusundaki dehasını gösteren bir albüm. Ancak asıl dehası davul çalışında değil şarkılarda her müzisyene yer vermesi ve onların maksimum performanslarını gösterebilecekleri düzenlemelerin yapılmasıdır. Ekip zaten göz kamaştırıcı Lee Morgan trompet. Wayne Shorter tenor saksofon. Bobby Timmons piyano. Jymie Merritt bas. Art Blakey tabii ki davul.

Albüm Van Gelder Studio'larında kaydedilmiş. Albümün orijinal içeriği,

"A Night in Tunisia" (D. Gillespie, F. Paparelli) – 11:11
"Sincerely Diana" (Wayne Shorter) – 6:47
"So Tired" (Bobby Timmons) – 6:36
"Yama" (Lee Morgan) – 6:20
"Kozo's Waltz" (Lee Morgan) – 6:45

Albüm 1989 yılında elden geçiriliyor. "Sincerely Diana"nın alternatif bir edisyonu ve "When Your Lover Has Gone" şarkıları eklenmiş. Ancak bu şarkılar plaklarda bulunmuyor. Meraklısı CD baskılarına bakacak. CD içeriği şu şekilde,

"A Night in Tunisia" (D. Gillespie, F. Paparelli) – 11:11
"Sincerely Diana" (Wayne Shorter) – 6:47
"Sincerely Diana" (alternative take) (Wayne Shorter) – 6:51
"So Tired" (Bobby Timmons) – 6:36
"Yama" (Lee Morgan) – 6:20
"Kozo's Waltz" (Lee Morgan) – 6:45
"When Your Lover Has Gone" (E.A. Swan) – 6:43

Albümün binbir türlü baskısı var. CD formatı için bir tavsiyem yok ancak albümün özel bir baskısını isterseniz Hollandalı MUSIC ON VINYL firmasının 180gr baskısını tercih edebilirsiniz. Bu arada kafa karıştırmasın albümün MOV baskısı hemen yukarıdaki kapakla satılıyor. Ayrıca remaster CD'ler en üstteki kapağın arkaplanı beyaz olanı şeklinde. MOV baskısının kod numarası MOVLPI514. Herhalde yakında ülkemize gelir... Her arşivde olması gereken bir plak... 

Yorumlar