Claudio Abbado - Mozart: Piano Concertos Nos. 20 & 21 Friedrich Gulda


Claudio Abbado - Mozart: Piano Concertos Nos. 20 & 21 Friedrich Gulda, pianist
Speakers Corner (Deutsche Grammophon)

Wolfgang Amadeus Mozart müzik hayatı boyunca piyano ve orkestra için toplam 27 adet konçerto bestelemişti. 1785 yılı Mozart konçertoları için ilginç ve dikkat çekici bir yıl. KV. 466 kodlu (no. 20 in D minor) ve kodlu KV. 467 (no. 21 in C major) piyano konçertoları aynı ay içerisinde yazılmıştı. Bu iki eser plak üzerinde bulunuyor. Her iki eser, Mozart'ın ilk iki minör notalı eseridir. Eserlerin ilginç yönü, No:20'de karanlık bir atmosferin bulunması ve zaman zaman şiddetlenen bir fırtınaya benzemesi, No:21'in ise tam tersi aydınlık diyebilceğimiz bir tarza sahip olmasıdır. Bu iki eser birbirinin zıt kardeşleri gibidir ve çok sevilirler. Bir çok kez seslendirilmiş ve kaydedilmiştir. Fazladan bilgi olarak 1785'in son aylarında Mozart bir konçerto daha besteler. KV. 482 kodlu eser (no. 22 in E-flat) bir türlü popüler olmamıştır. Bunun en önemli sebebi eserin diğerleri kadar gösterişli olmamasıdır derler...

Plakta piyano başında Friedrich Gulda var. Avusturyalı piyanist hem klasik hemde caz dünyasında tanınan bir isim. Son derece kendisine özgü bir müzisyen olan Gulda, Viyana müziğine özel bir ilgi duymuş ve bu alanda uzmanlaşmıştır. Kayıt tarihi boyunca Gulda, Mozart eserlerinin pek azını seslendirmişti. Ancak seslendirdikleri büyük olay haline gelmiş ve ilginç tuşeleri ve orkestrayla müthiş uyumu bu kayıtları klasik müzik dünyası açısından önemli hale getirmişti.

Claudio Abbado, çok önemli bir İtalyan şef. Stereo Mecmuası'nda çeşitli kayıtlarda isminden sıklıkla bahsetme imkanımız olmuştu. Kendisi Londra Senfoni orkestrasının en önemli ve önde gelen şeflerinden bir tanesidir. Ayrıca Chicago Symphony Orchestra ve Berlin Philharmonic orchestra ile bir çok kaydı bulunmaktadır. Vienna State Opera'sının müzik direktörlüğünü de üstlenen Abbado, bu kayıtta efsanevi Viyana Filharmoni'nin başında.

Çok özel bir kayıt ve klasik müzik severlerin arşivinde bulunmasını tavsiye ederiz. Baskı kalitesi gayet başarılı. Belki referans bir kayıt değil ancak ortalamanın çok üzerinde olduğunu da kabul etmek gerekli.

Concerto for Piano and Orchestra No. 20 in D Minor
Allegro
Romance
Rondo

Concerto for Piano and Orchestra No. 21 in C Major, K. 467
Allegro maestoso
Andante
Allegro vivace assai

Yorumlar