Django Reinhardt Three Fingered Lightning LP


Django Reinhardt Three Fingered Lightning LP MONO
DOXLP8880

Django Reinhardt sevdiğim bir müzisyendir. Tarzı Fransızların "manouche" müziği dedikleri bir nevi çingene müziği hatta çingene cazı olarak isimlendirilir. Müzisyen Belçika’lıdır. Ancak müzik yaşamının büyük bölümü Fransa’da geçmiştir. Zaten Belçika’nın güneyi ve Fransa’da yaşayan çingenelerin birbirlerinden hiçbir farkı yoktur ve kültürel olarak kardeş sayılırlar. Django, 18 yaşında yaşadığı karavanda çıkan yangın sonunda sol elinin yüzük ve serçe parmağını kullanamaz hale gelmiştir. Israrla müzik çalmaya devam eden müzisyen kendi gitar akor sistemini oluşturmuştur.

Django’nun müzik kariyerinin dönüm noktası kemancı Stéphane Grappelli ile tanışmasıdır. Bu dönemde “Quintette du Hot Club de France” grubunu kurmuşlardır. Django’nun kardeşi Joseph ve Roger Chaput ritm gitar hattını oluştururken, Louis Vola bas çalmaktadır. Bu süreç Stéphane Grappelli’nin hayatını anlatan “A Life In The Jazz Century” (Music On Earth MoE 001 DVD) bizzat kendisinin ağzından harika bir şekilde anlatılmakta. Bir şekilde dinmekte fayda olacaktır. 1934′de başlayan müzik kariyeri 1939′da II Dünya Savaşının başlamasıyla Grapelli’nin İngiltere’ye gitmesi ile müziğine bir ara vermiştir.

Three Fingered Lightning bir nevi best of veya compilation albüm statüsünde basılmış bir plak. Bana sorarsanız en sevdiğim şarkıları içermiyor ancak geniş kitlelerin sevdiği Djangology" ve "Nuages şarkıları mevcut. Plak mono. Baskı pek iyi değil hatta iyi değil. Ancak müzisyeni çok sevenler almasını tavsiye ederim veya ille elimde bir tane Django Reinhardt plağım olsun diyenler. Başka türlü çekilecek gibi değil kayıt...

A
1. Daphne
2. You Took Advantage Of Me
3. Sweet Georgia Brown
4. My Serenade
5. Naguine
6. Stephen’s Blues
7. You Rascal You
B
1. I’ll See You In My Dreams
2. Stockholm
3. Echoes Of Spain
4. Younger Generation
5. Blues
6. Vendredì 13
7. Rythme Futur

MM

Yorumlar