Hilary Hahn with Los Angeles Chamber Orchestra - Bach Concertos SACD


Hahn büyük büyük annesi tarafından Alman kökenlidir. Amerikalı sanatçı henüz üç yaşında müzik çalışmalarına başlar on yaşında Curtis Institute of Music' da dır. ve 1991'de ilk orkestra çalışmasını Baltimore Symphony Orchestra ile yapar.


İlk müzik kontratını onaltı yaşında 1996'da Sony Music ile imzalar ve Mayıs 1999'da the Curtis Institute' den mezun olur.

Sony ile olan anlaşmasına göre altı yılda beş albüm yapar, sonrasında kontratını yenilemek ister ama SONY onun gelecek ile ilgili planlarını beğenmeyerek kabul etmez ve Deutsche Grammophon ile 2003 yılında kontrat yapar.

Hahn Londra filarmoni, New York filarmoni, Stutgart Radyo Senhoni gibi orkestralarla çalışmalar yapr. Mart 2007'de Chicago Senfoni ile Vatikan'da çalar.

Yukarıdaki kısa biyografik bilgilerden sonra sanatçının Bach Konçertoları albümüne altta gelelim;

Bu albümde, Bach keman konçertoları Violin Concertos in A minor, BWV 1041 ve E major, BWV 1042, the Concerto for two violins in D minor, BWV 1043 ve the Concerto for violin and oboe in C minor, BWV 1060 bulunuyor

Bach zamanından kısa bir süre sonra konçerto yapısı oda orkesraları müzisyenleri ve büyük orkestra ve solistler olmak üzere yapısal olarak değişti.Dolayısıyla pek çok albümde bu eserler solist ismi ve orkestra ismi ile anıldılar ve orijinal samimiyetlerini yitirdiler.Bu albümde ise durum böyle değil hem Hahn ve hem de DGG olaya profesyonelce yaklaşmış ve müzikal açıdan en iyi sonucu almaya odaklanmışlar, sonucunda Los Angeles oda orkestrası ile çalışmışlar.

Double Concerto belkide albümdeki en önemli kısım. Bach'ın orijinal şeklinde bu eser iki keman ya da iki klavsen içindir. Burada Hahn ve ikinci keman Margaret Batjer ilk ve üçüncü kısımda inanılmazlar.Largo ma non tanto kısım ise olağanüstü.

Albüm ayrıca bir farklı konçerto da var obua,keman ve yaylılar için BWV 1060. Buradaki obua sanki çeşmeden damlayan bir su tanesi kadar güzel ve net.

Bir kaç sözde albümün muhteşem kaydı için ki duyunca çok şaşıracaksınız bu tertemiz ve detaylı kayıdı, çok başarılı bir SACD çalışması.
Bülent Şaman
Yazının Linki için tıklayınız

Yorumlar