Zeki Müren – Saklı Şarkılar LP



Zeki Müren – Saklı Şarkılar LP
Universal Müzik 040961


Zeki Müren aramızdan ayrılalı tam 13 yıl olmuş. Zeki Müren hayatımıza bir şekilde dahil olmuştur. Türk Sanat Müziğini dinlemeyi sevmesiniz bile tek kanallı televizyon günlerimizde yeni yıla girerken tam 24:00’da mutlaka karşınıza çıkmıştır. Saat 24.00'i vurduğu zaman evde bir sessizlik olur, anneler mutfaktan gelir, çocuklar susturulur ve Zeki Müren dinlenirdi.

Zeki Müren 1951‘de yayınlanan bir radyo programında ilk canlı yayın konserini verdi. Bu konserler dizisi neredeyse 15 yıl civarında yayınlanmaya devam etti. Zeki Müren müzik yaşamında sayısız plak ve kaset doldurdu. Bazı kaynaklar toplam sayının 50'yi geçtiğini söylemektedir. Zeki Müren 200 dolayında eser besteledi. Bir demet yasemen, Şimdi uzaklardasın gönül hicranla doldu, Manolyam, Gözlerinin içine başka hayal girmesin en çok bilinen eserleridir. Müren bir dönemin unutulmaz gazinolar döneminde tam 11 yıl boyunca Maksim sahnesine çıkmıştı. Ülkemizin dört bir yanında sayısız konserler verdi. Hemen her konserini hınca hınç dolmuş salonlarda ve konser alanlarında vermiştir. Düzgün Türkçesi ile dikkat çeken Zeki Müren, oynadığı filmler ve unutulmaz yorumları ile Türk halkının kalbinde yer etmiştir. Hatta yaşadığı dönemin çok ilerisindeki kıyafetleri, saç modelleri, gözlükleri, tavırları ve hareketleri dahi dinleyicilerini rahatsız etmemiş, Türk halkı onu her haliyle kabullenmiştir.


1980’lere kadar aktif sanat yaşamına devam etmiştir. Bu yıldan sonra rahatsızlığı sebebiyle Bodrum’da yaşamaya başlamış. Temposunu düşüren sanatçı 1996 yılında İzmir televizyonunda katıldığı bir program sırasında rahatsızlanmış ve bizlere veda etmiştir. Sanat Güneşimiz ve Paşamız olarak kalplerimizde kazınan Müren, cenazesinde görülmemiş bir kalabalıkla defnedilmiştir. Nurlar içerisinde yatsın. Allah gani gani rahmet eylesin.

Albümün hikayesine gelince, plak kapağındaki bilgileri paylaşmak istiyorum; besteci ve tanbur sanatçısı Muzaffer Özpınar’ın bir stüdyo çalışması sırasında, Zeki Müren’in sahne ve evinde prova yapılırken ki kayıtlarını bulması ve bunların değerlendirilebilmesi için Burhan Bayar’a vermesi ile başlamış. Kayıtlar ya dört kanal analog teybe ya da direkt iki kanallı mono toplu kayıtlar şeklinde yapılmıştı. Yasal düzenlemeler tamamlandıktan sonra Almanya’da orjinali bozulmadan tüm dip gürültüleri temizlenerek dijital hale getirildi. Fakat solist okumalarına zarar vermemek adına düzeltmeler en asgari düzeyde tutuldu.

Canlı dinleyemediğime her zaman üzüldüğüm sanatçılardan biridir benim için. Saklı Kayıtlar plağına tamda doğum günümde sahip olunca kendimi hazine bulmuş gibi hissettim. Sanki karşımda Zeki Müren vardı ve benim için söylüyordu. İçinde Bir Sevda Geldi Başıma, Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim gibi bildiğimiz şarkıların yanında hiç bilmediğim şarkılarda vardı.

Zeki Müren hayatınızın bir yerinde mutlaka varsa bu plak formatının yanında CD olarak da basılan almadan geçmeyin. Plak baskısı için Universal Müzik'e ayrıca teşekkürler.

Seçil
Müzik: 10/10
Kayıt : 8/10

Yorumlar