Zeki Müren Saklı Kayıtlar 2 -1960-1984 LP


Ailecek Zeki Müren’i çok sevdiğimizi biliyorsunuzdur. Geçmiş yıllarda çok önemli miktarda Türk Sanat Müziği 45’lik toplamış olsak bile yeni yayınlanan plakları da boş geçmemeye çalışıyoruz.

Geçtiğimiz sene içerisinde Zeki Müren plakları konusunda önemli gelişmeler yaşandı. İlk “Saklı Kayıtlar”ın yanında “Gözlerin Doğuyor Gecelerime” adlı bir plak daha basılmıştı. Her iki plağı da Stereo Mecmuası’nda mercek altına almıştık. Bu plakların kayıtları çok başarılı olmasa da, türe merak duyanları can evinden vurduklarını söylersek yanlış olmaz.

Bu kez ilk plağın ardından çok uzun bir süre geçmeden Bayar Müzik serinin ikinci plağı Türk Sanat Müziği severlere sundu. İkinci plağın tam adı Zeki Müren Saklı Kayıtlar 2 -1960-1984. Bu yeni plak her açıdan ilkinden çok daha başarılı. Öncelikle şarkıların restorasyonu konusunda katedilen yol dikkat çekici. Ancak durum çok iyi demek mümkün değil. Ayrıca bu kez seçilen şarkılar türün ağır örneklerinden sıkılanların bile kolaylıkla dinleyeceği şekilde şarkı listesine dağıtılmış. Şarkı listesinde hemen herkesin bildiğini tahmin ettiğimiz “Bir Bahar Akşamı”, “Söyleyemem Derdimi” “Yıldızların Altında” “Huysuz Ve Tatlı Kadın” “ İnleyen Nağmeler” gibi eserlere yer verilmiş. Plakta bizim için en önemli eser “Enginde Yavaş Yavaş” oldu. Bu güzel eseri Zeki Müren’in sesinden dinlemek çok büyük bir keyif. Stereo Mecmuası’nda yayınladığımız ilk plağın eleştirisinde plağın açılır kapaklı olmaması konusunu biraz eleştirmiştik. Böylesine bir çalışma da açılır kapak sevindirici olurdu. Sanki sesimiz duyulmuş (belki de yazımız okunmuştur) bu kez plak açılır kapaklı. Yalnız çözülmesi gereken bir sorun daha var. Plak kapağı baskısında bence sorun var. Sanırım kapak yurtiçinde yapılıyor. Daha kalın bir kartonun kullanılması ile bu sorun çözülebilir. Ayrıca her iki plakta da, plağı koruyan jelatinin sökülmesi sırasında sorun çıkıyor. Eğer serinin üçüncü plağında bu konuda çözülürse harika olacak.

Bu arada sevindirici bir durum bir çok genç müzik severin bu yayınlanan plaklar sayesinde Zeki Müren ile tanışması. Belki ailelerinin isteğiyle, belki kendi içlerindeki merak sayesinde bu plakları alarak bambaşka bir müzik tarzı ile tanışıyorlar. Umarız Türk plak şirketleri bu çalışmalara devam ederek 2011 yılı içerisinde plak basımına daha da hızlanarak devam ederler.

Bu plak ne olursa olsun Türk Sanat Müziği severler için kaçmayacak bir fırsat.

S ve HC
Müren Saklı Kayıtlar 2 -1960-1984.
Bayar Müzik CD veya Plak

Yorumlar