Yakaza Ensemble – A’mak-ı Hayâl Albümüne Bir Göz Atalım.



Beni son zamanlarda şaşırtan bazı albümler elime geçiyor. İşte bu yazımda bu albümlerden bir tanesini sizlerle paylaşacağım. Yakaza Ensemble’ın A’mâk-ı Hayâl albümünün kitapçığında şunlar yazılmış.

A’mâk-ı Hayâl, on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında yaşamış olan Filibeli Ahmet Hilmi’nin kaleme aldığı “A’mâk-ı Hayâl” adlı edebi eseri, kişisel dünyasında manevi bir gerçeğin peşinde olan Raci’nin tanıştığı, halk tarafından meczûb gözüyle bakılan Aynalı Baba’nın yol göstericiliğinde gerçekleşen bir iç seyahatin öyküsüdür.

Yakaza Ensemble’ın 2009 yılında oluşturduğu A’mâk-ı Hayâl adlı projesi müziğin içerisinde, bu seyahatin sürreel dünyasına yapılan bir yolculuktur. Bu gizemli hayal dünyasının müzikal olarak aktarılmasında, yaklaşım olarak evrensel bir ifade zenginliği göz önünde bulundurulmuştur. Dolayısıyla icra edilen enstrümanların zenginliği ve günümüz yaşantısından ayrışmazlığı ile A’mâk-ı Hayâl, aslında bugüne dair bir anlatımdır.

Albümü ele almadan önce konu sanırım dallanıp budaklanacak, şimdiden uyarayım sizleri. Bahsetmeyi sevdiğim konular olunca kısa bir şeyler yazmam mümkün olamıyor ne yazık ki. İlk önce A’mâk-ı Hayâl’in yazarını hep birlikte tanıyalım. Daha sonra bakalım nelerden bahsedeceğiz.

Günümüzde Bulgaristan sınırları içerisinde yer alan Filibe’de 1865′de doğan Ahmed Hilmi babasının konsolos olmasından dolayı Şehbenderzâde (konsoloszade olarak Türkçeleştirelim) olarak anılmıştır. İlerleyen yıllarda ise Filibeli Ahmet Hilmi olarak tanınmıştır. O dönemlerde çok normal olan dini eğitim alan yazar, ilerleyen yıllarda bizim buralara (İzmir) taşınmış.

Devamını okumak için tıklayınız (yeni sekmede açılır)

Yorumlar