Trees – The Garden of Jane Delawney & On the Shore LP



Trees – The Garden of Jane Delawney & On the Shore
(2 x 180g LP veya CD)


Bilmeyenler için hemen ufak bir ipucu verelim Trees tipik bir İngiliz adaları folk-rock grubu. Fairport Convention, Pentangle veya Steeleye Span’i seviyorsanız muhtemelen Trees’i de seveceksiniz, yok sevmiyorsanız boşuna vakit kaybetmeyin ve hemen bir sonraki plak eleştirisine geçin. Trees 1970 yılında 2 plak yaptı. Birincisi The garden of Jane Delwney, ikincisi ise On the Shore. Bilinmez nedenlerden ötürü yeterli ticari başarıyı elde edemeyince de tarihe karıştı. 2 plak birkaç yıl önce çift CD olarak (albümlerde yer almayan parçalarla) piyasaya sürüldü.

Şimdi de ikişer 180g LP olarak tekrar basıldı. Sunbeam Records tarafından yayınlanan bu yen basımlar oldukça özenli. Dönelim Trees’e: Vokalde Ceia Humphries’e Barry Clarke ve David Costa gitarda, Bias Boshell basta ve davulda Unwin Brown eşlik ediyorlar. Bestelerin yarısı geleneksel folk şarkılarından derlemeler geri kalan yarısı da Boshell’e ait olmasına karşın besteler arasında o denli bir uyum var ki hepsi yüzyıllar önce yazılmışa benziyorlar. İki gitar’ın atışmaları/ birbirilerini tamamlamaları bazı beste-lerde Amerikan batı yakasının psychedelic gruplarını andırıyorsa da tipik İngiliz folku özelliklerini korumayı başa-rabilmişler. Celia Humphries’in sesi muhteşem ve anlattığı hikayelerle birebir uyum içinde. Örneğin The Great Silkie parçası Orney adalarının mitolojisinden.

Ada yakınlarında yaşadıkları söylenen yarı erkek - yarı fok balığı olan yaratıkların gece yarısı adaya çıkıp gelin adayları aramalarıyla ilgili. Bunun yanısıra Sally Free and Easy veya Polly on the Shore gibi folk standardlarını da ciddi bir başarıyla icra etmişler. Zamanında neden daha başarılı olamadıkları halen bir muamma. Türden hoşlanıyorsanız daha iyisini zor bulursunuz diye düşünüyorum.


Müzik 8/10
Kayıt 7/10

Yorumlar