Tolga Tüzün – Periphery CD



Tolga Tüzün – Periphery
AK Müzik AK 9082 CD


2000 yılında kalan müzikten yayınlanan Nix albümü ile dikkat çeken Tolga Tüzün'ün yeni albümü caz dinleyicisi açısından kolay dinlenebilir bir albüm değil. Ama tadına varıldığında kolay bırakılacak bir albüm de değil. Albüm My Dear Nightmares, Sincerely ours isimli parça için başlıyor. Violist olarak Efdal Altun'un seslendirdiği beste tüm diğer performanslarda olduğu gibi elektronik olarak desteklenmiş. Özellikle şarkının ikinci yarısı çok heyecan verici. H.P. Lovecraft'ın Eric Zann'ın Müziği öyküsünü okuyanlar varsa şarkıyı dinlediğim an aklıma o geldi. Dinleyicinin bir sonraki dakika da ne olduğunu tahmin edemeyeceği aydınlıktan karanlığa geçiş gibi son bölümünde yavaşladıkça farklılaşan ve keskinleşen bir yapıya sahip olan şarkı son derece farklı. Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsünden tanıdığımız Efdal Altun ilgi çekici bir performansa imza atmış.

İkinci parça Metathesis, elektronik sesler, canlı işlemleme, iki kontrbas çalan bir kişi şeklinde bir not içeriyor. Şarkıda solist olarak Nicolas Crosse var. 1979 doğumlu müzisyen Paris konservatuvarından mezun olmuş. Biyografisine baktığımızda modern 20. yüzyıl akımlarını takip eden müzisyenin Tolga Tüzün ile çalışmaları eskiye dayanıyor. Bu arada Metathesis'in 2006 yılında bestelendiğini ekleyelim. Her iki müzisyen aynı yıl Fransa'da bu parçayı canlı çalmışlar.

Le Dechirement des Petales isimli bestenin notunda elektronik sesler ve bas klarinet çalan bir kişi için bestelenmiş olduğu yazıyor. Le Dechirement des Petales, Türkçe'ye taç yaprağı kopartmak veya parçalamak şeklinde çevrilebilir. Eseri seslendiren kişi ise Oğuz Büyükberber. Hollandalı bas klarnetçi Harry Sparnaay, Oğuz Büyükberber için şunu söylemişti; bas klarneti çalarken hiç beklemediğiniz şeylerle karşılaşacaksınız ve daha fazlasını duymak isteyeceksiniz. Bu eserde bunu hissettirmek için çok keskin notalar kullanılmış, hatta bazı seslerin bas klarnetten nasıl çıktığını da hayretle dinliyorsunuz. Etkileyici! Albümün son parçası Along The Borderline; The Breathe and The Gaze adında. Notlarda elektronik sesler ve klarnet çalan bir kişi için bestelenmiş olduğu yazıyor. Solist ise Laura Carmichael. Müzisyen repertuvarında hem klasik hemde elektronik eserleri bulunduruyor. Albümün en beğendiğim bestesi bu sonuncusu oldu. Albüm elektronik müzik ile desteklenmiş solo enstrüman performanslarına alışkın meraklılar için ilginç olacaktır.

Hakan

Yorumlar