Thorens 125th Anniversary LP



Thorens 125th Anniversary LP
3 Plaklık Özel Set


Thorens markası tüm analog severlerin yakından tanıdığı 125.yıllık tarihinde sayısız başarılı pikaba imza atmış bir firma. Böylesine uzun soluklu bir yaşam bir çok iniş çıkış içeriyor doğal olarak. Thorens son 4-5 yıldır tüm dünyada analog severlerin ilgisini çekecek pikaplar üretmesinin yanı sıra, yavaş yavaş plakları ile de kendisinden söz ettirmeye başladı. Firma ilk önce Alman Profil Edition’dan Günter Haenssler ile yaptığı işbirliği sonucunda Dresdner Staat-skapelle plağını bastı. Bu önemli kayıt ile ilgili yorumları ilerleyen sayfalarımızda bulabilirsiniz.

Geçtiğimiz ay firmanın 125. yılı için basılan bu plak seti elime ulaştı ve meraklılar için bu özel set konusundaki görüşlerimi yazmak istiyorum.

Albümdeki tüm müzikler, Acoustic Sounds ve Analog Productions yöneticisi Chad Kassem ve Reference Recordings ekibi tarafından tek tek seçilmiş. Acoustic Sounds bildiğiniz gibi ele aldığı plakları inanılmaz şekilde basan bir firma.

Yes'in zaten efsanevi olan albümü Fragile'a yaptıkları inanılmaz baskı ile yaşadığım şoku asla unutamam. Böylesine bir ekip işin içerisinde olunca ortaya çıkan kayıt tek kelime ile mükemmel. Tabii başarının ardında kullanılan ekipmanında büyük önemi bulunmakta. Özel mikrofon-lar, 30ips two track özel analog kayıt cihazlarının yanı sıra plak setindeki şarkıların bir kısmının Amerika'da Kansas Salina kentinde tarihi bir kiliseden dönüştürülmüş Blue Heaven Stüdyoları’nda kaydedilmiş. Ses konusuna yazının sonlarında tekrar döneriz.

Bu özel sette bulunan 3 plağın her bir yüzü farklı müzik türlerine ayrılmış. İlk yüz bayan vokallere ithaf edilmiş; Show Biz Kids - Rickie Lee Jones, Nobody’s Buying - Nancy Bryan, Angel from Montgomery - Susan Tedeschi, The Spider and the Fly - Myra Taylor ve Low Spark of High Heeled Boys - Rickie Lee Jones.

İlk plağın ikinci yüzünde klasik müziğe yer verilmiş. Rimsky-Korsakov: The Snow Maiden, Mozart: Piano Concerto No21, Jack End: Blues for a Killed Cat ve Stravinsky: The Firebird Suite, 1919 eserlerinden birer bölüme yer verilmiş.

İkinci plak genel olarak blues müziğe ayrılmış. You Had Quit Me - Wild Child Butler, I’ll Be Around - Jimmie Lee Robinson, Last Night - Eomot RaSun, Walking Thru the Park - Big George Brock, The Sun is Shining - Harry Hypolite, I’ll Take You There - The Staple Singers, Theme from Shaft - Isaac Hayes Mr. Big Stuff - Jean Knight, ve son olarak Susan Tedechi'den iki parça, Rock Me Right ve Just Won’t Burn.

Son plak ise genel anlamda Jazz müziğe ayrılmış Liste tam bir ünlüler geçidi, Sounds Unheard Of (Poinciana) - Shelly Manne, The Alternate Blues - Clark Terry, Freddie Hubbard, Dizzy Gillespie, September Song - Chet Baker, My Foolish Heart - Bill Evans, Round Midnight - Wes Montgomery ve Hugh Masekela'dan iki şarkı, Abangoma ve Stimela.

Bu plaklardaki eserlerin tamamı ilginizi çekmeyebilir ancak setin önemli bir özelliği var. Yapılan tüm kayıtların referans niteliğinde olması. Söz gelimi aynı sanatçının aynı eserinin yine 180gr'lık baskısı ile bu setteki baskını karşılaştırınca küçük dilinizi yutuyorsunuz. Aradaki fark inanılacak gibi değil. Üstelik plak seti 45'lik olarak değil 33'lük olarak basıldığı halde. Bu durumu ancak Acoustech ekibinin üst sınıf baskı tekniği ile açıklamak mümkün.

Sette diğer bir ilgi çekici durum, plaklarda şarkıdan şarkıya geçerken iğnenin okuduğu bölümlerde (iz geçişleri) tek bir çıtırtı bile duyulmuyor. Bu set ile sisteminizin, özellikle de pikabınızın performansını sonuna kadar zorlayacağınız kesin. Meraklılara şiddetle tavsiye edilir....

Bu plağı nasıl tedarik edebileceğiniz konusunda lütfen Sigma Ses firması ile irtibat kurunuz.

Yorumlar