Stockfisch Records – Vinyl Collection LP



Stockfisch Records – Vinyl Collection
SFR 357.8006.1 180Gr LP


Alman Stockfisch plak şirketini bilmeyen herhalde yoktur. Direct Metal Cut Vinyl serisi plakların en iyi şarkıları ile oluşturulmuş Vinyl Collection hem üst düzey bir test plağı isteyen hemde kapı gıcırtısı dinlemek istemeyen odyofiller için olmazsa olmaz. Direct Metal Mastering (DMM) firmanın neredeyse 10 yılı aşkın zamandır mastering çalışmalarında bu tekniği kullanıyor. İlk olaraka Teldec tarafından ortaya çıkartılan bu teknikte kullanılan kesme (lathe cut) işleminde yani master plağın hazırlanması sırasında lake üzerine baskı yapmak yerine direkt olarak metal master'lar hazırlanıyor. Özellikle dip bas frekanslarında klasik baskı yöntemlerinde oluşan sorunlar büyük ölçüde ortadan kaldırılıyor. Bakır plakalara yazılan izlerde hassasiyet sadece yüksek büyütme oranları olan mikroskoplar tarafından görülebiliyor ki, Stockfisch'in plaklarını özel kılan işte bu.

Yazının başlarında odyofillerin sistemlerini test etmek için akla gelmeyecek eziyetler çektiğinden dem vurmuştum. Kapı gıcırtısı, patlama ve akla gelebilecek her türden saçma seslerle ve efektlerle test yapmak yerine keyifli müziklerle sistemlerinizin uç noktalarını test etmek çok daha iyi. Albüm Chris Jones'un No Sanctuary Here şarkısı ile açılıyor. Bu şarkıda kendi sisteminizin bas performan-sına şaşırabilmeniz mümkün. Albümdeki “bence” en keyifli parça Sara K imzalı. Şarkının adı Stars. Bu arada araya hemen sıkıştıralım müzisyenin Water Falls albümünü tavsiye ederim. Paul Stephenson'ın Captain Of The Loving Kind'ının hemen ardından Christian Willisohn'ın Caruso yorumu var. David Roth'tan Song For You Far Away ilk yüzün kapanış parçası. Müzisyen önemli bir gitarist bildiğiniz gibi. Plağın ikinci yüzü Steve Strauss'tan perküsyonlarla bezenmiş Closer şarkısı ile başlıyor. Sisteminizin alt bas performansını keyifle görebi-lirsiniz. Ewen Carruthers'ın akordiyonlarla süslenmiş şarkısı Paris ve hemen ardından Eugene Ruffolo'dan The Same Kind Words'ten sonra muhtemelen testi bir kenara bırakıp keyifle müzik dinlemeye başlayacaksınız. Mike Silver'dan Heaven ve Louis Capart & Duo Balance'ın seslendirdiği Fransızca Au Large Du Gueveur ile albüm sona eriyor.

Seçilen şarkılar insanı sıkmadan müzik dinlerken sistemin uç noktalarını görmesine yarıyor. Albümü dinlerken oluşan sahne ve sesin katmanları ve detay seviyesi insanın yüzünü gülümseten türden. Albümü ülkemizde Mavi Hifi'dan edinmek mümkün.

Hakan
M:7/10 K:10/10

Yorumlar