Stefano Bollani, Jesper Bodilsen, Morten Lund - Gleda: Songs fromScandinavia CD



Stefano Bollani, Jesper Bodilsen, Morten Lund - Gleda: Songs from Scandinavia
Stunt Records 05012 – CD


1972 Milano doğumlu olan İtalyan piyanist Stefano Bollani’nin 2005’te Danimarkalı plak şirketi Sundance tarafından yayınlanan, dolayısıyla dağıtımı pek yaygın olmamasına karşın hararetle tavsiye edebileceğim bir CD. SB müzik hayatına Floransa’nın Luigi Cherubini konserva-tuarında klasik piyano eğitimi alarak başlar. Daha sonrasında pop/rock türlerinde eşlikçi olarak kendinden söz ettirir. 1996’da Enrico Rava’nın daveti üzerine İtalyan trompetçinin grubuna katılır ve yavaş yavaş uluslararası şöhret merdivenlerini tırmanmaya başlar. Danimarka’nın belki de en iyi genç ritim seksiyonu sayılan basçı JB ve davulcu ML ile tanışması birlikte çaldıkları Jazzpar konserlerine dayanır. Birbir-lerine kısa zamanda alışırlar ve ilk CD’lerini Jesper Bodilsen Trio olarak yayınlarlar. Bu CD’de (Mi Ritorni in Mente) çoğunlukla caz standartlarına yer vermelerine karşın bir İsveç folk şarkısını da caza uyarlarlar. SB bu folk ezgisinden çok etkilenir ve bilmediği bu müzik türüne eğilmeye karar verir. Üçlü böylece 2. CD’lerinin de çalışmalarına start verir. JB araştırmalarına başlar ve bir dizi İskandinav bestelerinin listesini çıkarır, bunların notalarını da İtalya’ya çalışması için SB’ye gönderir, ancak bir şartı vardır: etkilenme potansiyelini minimuma indirmek için SB hiç bir ezginin kayıtlı versiyonlarını dinlemeyecektir.

SB kabul edip, aralarından seçimlerini yapar, bestelerin caza uyarlamalarını ve aranjmanlarını yapar ve üçlü Kopenhag’daki Focus Recording stüdyonun yolunu tutar. Baştan sonra müthiş bir uyum, inanılmaz bir melodi anlayışı, ve olağanüstü bir sadelikle çalan trio’nun seslendirdiği 9 beste birbirinden güzel bir şekilde icra edilmiş ve kaydedilmiş. Zaman zaman melankolik, zaman zaman neşeli bazen heyecanlı, bazen dingin ancak sürekli olarak şatafatsız, abartısız ve son derece dürüst. Burada yıldız yok, herkes eşit planda ve 3 müzisyen arasındaki alışveriş veya kollektif çalışma çok üst seviyelerde. İsveç, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerde ani bir Akdeniz güneşi pırıltısı ve beraberinde getirdiği içinizi ısıtan denizlerin iyot kokusu. Ne yaparsanız yapın ama bu CD’yi kolleksiyonunuza katmayı ihmal etmeyin.

Aynı kadro ile daha fazlasını isteyenlere, ancak bu kez SB lider rolünde ECM’den 2009 yapımı “Sone in the Water” veya web sitesine göz atabilirsiniz.

B.M.
M:10/10 K:8/10

Yorumlar