Spaltklang- Lontano CD



Spaltklang- Lontano
FM 0822 -2006 CD


Grup Üyeleri
Markus Stauss (Saksafonlar)
Olivier Vogt (Keman ,Viyola)
Stephan Brunner (El.Bass)
Remy Strauli (davul,keyboards)

Grubun üçüncü albümü. Grup saksafonlar, viyola, bas ve davulun alışılmadık enstruman-tasyonuna dayalı. Bir nebze klavye de var (davulcu Remy Strauli tarafından çalınıyor) ama sadece biraz elektronik çeşni tadında kullanılmış. Müzik, davulcu Strauli ve basçı Stephan Brunner’in fantastik ritim bölümü ile Markus Stauss’un saksafonları ve Olivier Vogt’un viyola ve kemanının melodik etkileşimi etrafında kurulu. Arada bir, biraz emprovizasyon olmakla birlikte, bu kontrpuan, çeşitleme ve diğer klasik kompozisyon araçları ile oldukça yapılandırılmış bir müzik.

Kompozisyon bakımından son albümlerini andırıyor ve New York sahnesinin (Curlew, John Zorn, Naked City) yoğunluk ve imgelimini, Univers Zero, Present veya kısmen daha önceki Art Zoyd’un zerafeti ve Avrupa merkezci oda müziği soundu ile birleştiriyor. Spaltklang grubunu basit taklitçiler olarak düşünmeyin çünkü yarattıkları müzik

tamamen kendilerine ait. Bu karşılaştırmaları sadece referans amaçlı yapıyorum, ancak dikkatli bir dinleyen aradaki paralellikleri duyup farkedecektir. Albüm (5 ila 10 dakika uzunlukta) 6 uzun çalışmadan oluşuyor. Aralarda ise her biri 1 dakikalık 4 kısa parça var. Bu kısa ara müzikleri “A Dinner in Honour of John Cage”i isimli kompozisyonun 4 bölümünü oluşturuyor ve geri kalan parçalardan çok daha soyut. Eğer CD-çalarınızı sadece bu dört parçayı arka arkaya çalacak şekilde proglamlarsanız, bu daha belirgin oluyor. Bu çok uygun çünkü Schoenberg, Webern ve hatta Stravinsky veya Charles Ives gibi diğer 20. yüzyıl aykırı müzisyenlerine göndermeler var ve bütün bunlar rock ve jazz gibi popüler müzik formlarının deneyiminden süzülüyor. Dünya müziği denilen müzik bile kaynak olarak kullanılmış. Hiçbir şey sınır dışında değil. Hatta son parça Another Dance Tune’da Gentle Giant’a bir selam bile var, burada Giant’ın kontrapuntal Britanya folk melodilerini farklı bir zamanda çalınıyormuş izlenimini veren bir ritim bölümü üstüne bindirme merakı kullanılmış. Ancak bu albümü kategorize etmek isterseniz sonuç olarak hem popüler hem de klasik müziğin sınırlarını zorlayan, kesinlikle ve en saf biçimiyle “progressive müzik” dersiniz. Kısacası geçekten sarsıcı ama sizi de düşündürüyor.

Diskografi
-Lontano 2006
-Surprise 2004
-Alpenglühen 2002

Alpan

Yorumlar