Sonny Rollins- East Broadway Run Down LP



Sonny Rollins- East Broadway Run Down
Impulse AS-9121 Speakers Corner 180Gr LP


Asıl adı Theodore Walter "Sonny" Rollins olan müzisyen New York City kentinde 7 Eylül 1930'da doğmuştur. Sonny Rollins gelmiş geçmiş en önemli caz tenor saksafoncularından bir tanesidir. Müzik konusundaki kabiliyeti çok erken yaşlarda fark edilmiş ve daha 20 yaşına basmadan efsanevi piyanist Thelonious Monk ile birlikte çalma onuruna erişmiştir.

Sonny Rollins dendiğinde muhtemelen bir çoğumuzun aklına Saxophone Colossus gelecektir. Eminim zaten caz severlerin kişisel koleksiyonlarında bu albüm herhangi bir formatta bulunmaktadır. Sizlere bu sayımızda Speakers Corner tarafından basılan East Broadway Run Down albümünden bahsetmek istiyorum.

1966 yılında piyasaya çıkan East Broadway Run Down, Sonny Rollins diskog-rafisindeki en önemli plaklardan kesinlikle bir tanesi.

Albümde Sonny Rollins'e dev müzisyenler eşlik ediyor. Basta Jimmy Garrison, trompetlerde yine cazın efsanevi isimlerinden Freddie Hubbard ve davulda Elvin Jones. 1960'lar jazz müzik açısından büyük gelişmelerin yaşandığı yıllar. Özellikle avant garde örneklerin ortaya çıktığı bu dönemde Sonny Rollins'in muhteşem cevabı East Broadway Run Down. Albüm, toplam 3 tematik eserden oluşuyor. Mükemmel East Broadway Run Down, Blessing In Disguise ve We Kiss In A Shadow.
Albümde ilk ve en ilgi çekici nokta, davulcu Elvin Jones ve Jimmy Garrison tarafından oluşturulan müthiş ritm hattı. Tüm albüm boyunca Sonny Rollins ve Freddie Hubbard süprizli soloları, atışmaları ve zaman zaman beraber çalınan bölümler için çok etkileyici melodiler çalıyorlar. Rollins ve Hubbard için bir şey söyleyebilmek mümkün bile değil. Özellikle albüme ismini veren şarkı dediğimi kanıtlar nitelikte. Şahsi favorimlerimden olan albümü tavsiye ederim. Speakers Corner firmasının Türkiye distribütörü AK Müzik tarafından çok uygun bir fiyatla satışa sunulan ürünü ülkemizdeki stoklar bitmeden hemen alın derim başka da bir şey demem.

Müzik: 9/10
Kayıt: 9/10
Hakan

Yorumlar