Sarah K - Water Falls LP



Sarah K - Water Falls

Sizlere Stockfisch kataloğundan tanıtacağım albüm Amerikalı besteci ve yorumcu Sara K'nın Water Falls albümü. Sanatçı Blues, folk ve caz tarzlarının bileşiminde eserler ortaya koymakta, ayrıca iyi bir akustik gitar virtüözüdür.

Sanatçının 2001 yılında Stockfisch'ten yayımlanan ilk albümü olan Water Falls sonrası 2003'te Live In Concert, 2006'da Hell or High Water yine Stockfisch'ten yayınlanan albümleridir. Sanatçı 2009'da yine aynı firmadan Made In The Shade albümünü bir veda albümü olarak çıkarmış ve Stockfish'ten öncesinde de uzun yıllar süren müzik kariyerine son vermiştir.
Konumuz olan Water Falls albümüne gelirsek içeriğinde oniki parçadan oluşan albümün tanıtmakta olduğum uzun çalar formatı firma tarafından double LP olarak hazırlanmış. Albümü dinlerken firmaya özgü net pürüzsüz kayıt hemen dikkat çekmekte ve her ufak detay kayıt içinde algılanabilmekte. Buna birde sanatçının harika yorumu ve gitar partisyonlarını da ekleyince dinlemeye doyulamayan güzel bir blues çalışması ortaya çıkmakta.

Sizlere yine bu albümde uygulanan plak mastering konusunda da altta bilgi vermek isterim:

Plak mastering işleminde stereo'yu oluşturacak 2 sinyal esastır. Bu sinyaller pikap dönüş hızının yarım devri kadar bir zaman aralığı sağlarlar. Bu 33 1/3 devir albümlerde 0,909 saniyedir. İlk varan sinyal basılmaz ve kesme iğnesinin mekanizması için kontrolör olarak kullanılır. Dolayısıyla müzik yolları yada çizgileri (bunu İngilizce de groove olarak adlandırmaktayız) için gereken 0,9 saniye kesme iğnesi çalışma aralığı hesaplanır.



Üstte DMM kesim iğnesi (SX 82) operasyon halinde görülmekte. Burada ince saydam tüp marifetiyle bobinlere soğutma için helyum sağlanmakta...

Müzik yolları ya da çizgileri (grooves) için bakır plaka üstündeki gerekli boşluk farklı parametreler tarafından belirlenir. Örneğin kazanç ve faz korelasyonu gibi.

Analog bant makinelerinin kullanıldığı zamanlarda ön sinyal ile kesim sinyali teybin 2 kafası arasındaki bant kısım tarafından belirlenirdi. Bugün kesim sinyali genellikle dijital master'lardan alınmakta dolayısıyla bu maksat için dijital geciktirme kullandığını belirtmekte Stockfish.

Ses istasyonunda 2 stereo sinyali 4 kanallı EDL e vererek gerekli zaman aralığını ön ve kesim sinyalleri için elde etmekteler Sesi dijitalden analoğa çevirmek için yüksek kaliteli D/A Daniel Weiss konvertör kullanmaktalar. Bu cihazın stüdyolar için olanı GAMBIT DAC1 ve ev kullanımı için olan odyofil tipi ise MEDEA'dır.

Şarkı Listesi;

Side A:
Yatahyta
Running Away from You
Turned My Upside Down

Side B
The Painter
Waterfalls
(Would You) Break My Heart

Side C:
Step On Mine
Destination
All Your Love (Turned To Passion)

Side D:
In The Fall(Maggie's Dream)
Blind-Hearted
Anynore

Bülent Şaman

Yorumlar