Nadja Salerno-Sonnenberg - Mendelssohn, Saint-Saëns, Massenet CD



Nadia Salerno-Sonnenberg, keman.Mendelssohn - Mi minör keman konçertosu, Saint-Saens – Havanaise, Saint-Saens – Introduction & rondo capriccioso, Massenet – Meditation from “Thais”
CD : EMI CDC-7 49276 2,
1988 baskısı.


Çağımızda da, bestelendiği günlerden beri olduğu gibi çok sık ve çok istenerek seslendirilen, ve her usta kemancının dağarında olmazsa olmaz bir yeri olan bu meşhur, romantik konçertoyu, eskilerin etkileyici yorumlarının ötesinde, görece yeni yorumcu olarak kimler seslendirmiş diye araştırırken, bu zarif, Roma doğumlu Amerikalı hanımın, kendisi gibi zarif, ve özenle hazırlanmış özel bir yemek kadar leziz yorumunu buldum.

Sekiz yaşında iken Amerika’ya, The Curtis Institute of Music’te çalışmak üzere gidiyor Nadja. Daha sonra Julliard Music Okulu’nda Dorothy DeLay ile çalışmalarına devam ediyor. Günümüze dek, Philadelphia, Chicago, Pittsburgh ve Cleveland da dahil olmak üzere, Amerika’daki belli başlı bir çok orkestra ile solist olarak verdiği konserlerin yanı sıra, Viyana, Münih, Stuttgart, Frankfurt, Cenevre, Rotterdam ve Lizbon gibi şehirlerdeki etkinliklerle ve aldığı bir çok ödülle dikkat çeken Salerno-Sonnenberg, halen Amerika’daki, Yeni Yüzyıl Oda Orkestrası’nın müzik direktörü ve 2005 yılında da kendine ait NSS Music kayıt şirketini kurmuş. Ben genellikle eski yorumculara takılırım ve keman deyince aklıma önce Arthur Grumiaux gelir, ama eğer görece yeni bir CD kaydında etkileyici bir yorum olsun diyorsanız, işte karşınızda Nadja ve New York Oda Orkestrası. Mendelssohn bu konçertoya yirmisinde başlamış ve bitirdiğinde otuzbeşinde imiş. Konçertoyu arkadaşı kemancı Ferdinand David’e adamış ve yazım sırasında, eserin virtüöz yorumcularca özellikle arzuyla çalınabilmesi ve dinleyicilerce de coşku ile dinlenebilmesi için, Ferdinand ile çok bilgi alışverişinde bulunmuş. İlk seslendirilişini, Leipzig Gewandhaus’ta, Ferdinand David’in gerçekleştirdiği bu konçertoda, Nadja’nın, olağanüstü tekniği ile, dupduru ve şiirsel bir yorumu oluşturmakta ne kadar usta olduğuna şahit oluyoruz.

Bu albümde, Mendelssohn’un bu çok meşhur, romantik ve melodik konçertosunun yanı sıra üç adet, yine oldukça sevilen keman sololu eserileri de yorumlamış Nadja Salerno-Sonnenberg, şef Gerard Schwarz yönetimindeki New York Oda Orkestrası eşliğinde. Ve albümün son eseri olan Massenet’nin Meditation’undaki duygu yoğunluğundan söz etmeden de bitirmeyelim sözümüzü.


Asım

Yorumlar