Mstislav Rostropovich Complete Recordings Box



Mstislav Rostropovich ve Komple EMI kayıtları

Mstislav Rostropovich, Rus çellist ve şefdir. 20. yüzyılın en önemli çello sanatçılarından biri olarak kabul edilir. Rostropovich, Moskova Konservatuvarı'nda okudu. 1956 yılında profesör oldu. 4 yaşında, yetenekli bir piyanist olan annesinden piyano çalmayı öğrendi. 10 yaşındayken Pablo Casals'la ve aynı zamanda çellist olan babasıyla çello derslerine başladı. Bu arada Sergey Sergeviç Prokofyev ve Dimitri Şostakoviç'den şeflik ve kompozisyon dersleri almaya başladı.

İlk çello konserini 1942 yılında verdi ve 1947, 1949 ve 1950 yıllarında Prag ve Budapeşte'de ilk uluslararası müzik ödüllerini kazandı. 1950 yılında 23 yaşındayken o zamanlar Sovyetler Birliği'ninde en yüksek rütbe olarak düşünülen Stalin Ödülü'nü kazandı. O dönemde Rostropovich ülkesinde zaten iyi bilinen birisiydi ve onun solo kariyeri aktif olarak takip edilirken, Leningrad Konservatuvar'ı ve Moskova Konservatuvar'ında öğretmenlik yaptı. 1955 yılında Bolşoy Tiyatrosu'nda soprano olan Galina Vishnevskaya ile evlendi. Rostropoviç'in uluslararası solo kariyeri o zamanın Batı Almanya'sında 1964 yılında başladı. Bu tarihten itibaren Batı Avrupa'da çeşitli turlara çıktı ve Benjamin Britten de dahil birçok besteciyle tanıştı. 1967 yılında Çaykovsky'nin Eugene Onegin operasını yönetti.

Sınırlandırılmamış sanat, konuşma özgürlüğü ve demokrasi için mücadele etti. Bunun sonucu Sovyet rejiminden ihtar aldı ve yakın arkadaşı Aleksandr Solzhenitsyn ve onun destekleyen muhalifleri 1970'lerin başında itibarını kaybetti. Bunun sonucu Rostropoviç'in birkaç müzikal topluluğu yasaklandı ve 1978 yılında Sovyet vatandaşlığı iptal edildi. Bunun nedeni SSCB'nin kültürel özgürlüğü kısıtlamasına karşı muhalefetiydi. Bunun üzerine 1974 yılında Sovyetler Birliği'nden ayrılarak ailesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşti. 1990 yılında Rusya vatandaşlığı ona geri verildi.

Shostakoviç, Prokofiev, Britten, Dutilleux, Bernstein ve Penderecki gibi çok sayıda besteci onun için eserler bestelediler. Prokofiev'in ölümünden sonra tamamlanan çello konçertosunu ve Shostakovich'in iki çello konçertosunun ilk ilk performanslarını verdi. Shostakovic'in ilk çello konçertosunu Londra'da tanıttı ve Benjamin Britten'le ortaklık kurdu. Britten onun için 3 çello süiti, çello sonatı ve çello ve orkestra için bir senfoni yazdı. 1977'den 1994'e kadar Washington'daki National Symphony Orchestra'nın müzikal direktörlüğünü yaptı. Aynı zamanda birkaç müzik festivalinin (Aldeburgh, Rostropovitch festival) kurucusu ve direktörü olarak Richter ve Horowitz gibi en ünlü bazı müzisyenlerle çeşitli performanslara imza attı. Berlin Duvarı'nın Kasım 1989 yılındaki yıkılışı sırasındaki doğaçlama performansı televizyon ile baştan sona bütün dünyaya gösterildi ve bu ona uluslararası bir ün kazandırdı.

Birkaç uluslararası ödül, dünyanın en prestijli üniversitelerinden fahri doktor ünvanları, Fransa Legion D'Honneur nişanı verildi. Bir eylemci olarak sanatta ve politikada ifade özgürlüğü için mücadele etti. Aynı zamanda UNESCO için bir temsilci olan Rostropoviç, birkaç eğitici ve kültürel projeyi destekledi. Eşi Galina Vishnevskaya ile amacı çeşitli sosyal projeleri ve aktiviteleri teşvik etmek olan bir kurum için harekete geçtiler ve 4 Mart 2002 yılında doğduğu şehir olan Azerbaycan'nın Bakü şehrinde "Rostropovich Müzesi" açıldı.

Sanat hayatı süresince pek çok ünlü virtüöz ve maestro ile çalışmalar yaptı, Herbert von Krajan, David Oistrakh, Sviatoslav Richter gibi.

Daha önceleri bloğumda yorumunu yaptığım Triple concerto çalışmasını da kapsayan sanatçının, EMI’dan çıkan tüm çalışmalarının yer aldı CD-Box’ı şiddetler klasik müzik severlere tavsiye etmekteyim.

EMI’den gelen bu koleksiyon sanatçının EMI Classics’ten yayımlanan tüm çello çalışmalarını kapsamakta ki, buna Brahms’ın Double Konçertosunun iki farklı versiyonu dahil. 1969’da Oistrakh ve Szell ile kaydedilen ve 1979’da Perlman ve Haitink ile kaydedilen versiyonlar. Ayrıca yine “The Dvoral Concerto” 1957’de Boult ile ve 1977’de Guilini ile ve Saint-Saëns Concerto No.1 1956’da Sargent ile ve 1977’de Giulini ile seslendirilen eserler ve Bach Cello Suit'leri CD + DVD formatında sete eklenmiş.

Koleksiyondaki onüç ila yirmibeşinci CD arası sanatçının Rusya yıllarını içermekte. İlk oniki CD ise EMI kayıtlarından oluşmaktadır. Ayrıca koleksiyonda bir belgesel DVD ve iki adette Bach Cello Suit'leri kayıtlarını içeren DVD bulunmaktadır.

EMI tüm kayıtları elden geçirip tatminkar bir çalışma yapmış, paket ile beraber sanatçı ve eserleri hakkında kapsamlı bir kitap, set içerisine eklenmiş.

Koleksiyonda eserleri yer alan besteciler, kayıtlarda yer alan solist, maestro ve orkestralar alttadır;
Besteciler: Johann Sebastian Bach, Franz Joseph Haydn, Robert Schumann, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Antonín Dvorák, Camille Saint-Saëns, David Popper, Claude Debussy, Alexander Scriabin, Richard Strauss, Sergei Prokofiev, Nikolay Myaskovsky, Sergei Rachmaninov, Henri Dutilleux, Witold Lutoslawski, Ernest Bloch, Sofia Gubaidulina, Alfred Schnittke, Peter Ilyich Tchaikovsky, Heitor Villa-Lobos, Ottorino Respighi, Arthur Honegger, Sergei Taneyev, Alexander Glazunov, Dmitri Shostakovich, Benjamin Britten, Boris Tchaikovsky, Boris Tishchenko, Aram Khachaturian, Yuzo Toyama, Fernando Lopes-Graça, Lev Knippr, Mieczyslaw Weinberg, Dmitri Kabalevsky, Karen Khachaturian, Igor Stravinsky, Darius Milhaud, Manuel de Falla, Christian Sinding, Gabriel Fauré, Yuri Shaporin, Franz Schubert, George Frideric Handel, Frédéric Chopin, Astor Piazzolla, Galina Ustvolskaya, Fernando Lopez-Graça

Solistler: Mstislav Rostropovich, Sviatoslav Richter, David Oistrakh, Vasso Devetsi, Alexander Dedyukhin, Itzhak Perlman, Ulrich Koch, John Aley, Simon Carrington, Neil Percy, Yuri Bashmet, Gidon Kremer, Boris Simsky, L. Dvoskin, Boris Tchaikovsky, Khovov,, Malichk, Aza Amintayeva, Dmitri Shostakovich, Dmitri Kabalevsky, Karen Khachaturian, Vladimir Yampolsky, Alexei Zybtsev, Igor Uryash, Alexei Lubimov

Maestrolar: Mstislav Rostropovich, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, George Szell, Bernard Haitink, Carlo Maria Giulini, Sir Adrian Boult, Sir Malcolm Sargent, Serge Baudo, Witold Lutoslawski, Ryusuke Numajiri, Yuri Bashmet, Kiril Kondrashin, Gennadi Rozhdestvensky, Victor Dubrovsky, Yevgeny Svetlanov, Israil Gusman, Benjamin Britten, Igor Blazhkov, Yuzo Toyama

Orkestralar: Academy of St. Martin in the Fields, ORTF National Orchestra, Berlin Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Philharmonia Orchestra, Orchestre de Paris, London Voices, Moscow Soloists, Moscow Philharmonic Orchestra, USSR State Symphony Orchestra, Ensemble, Moscow Radio & TV Symphony Orchestra

Bülent Şaman Kayıt: 9/10

Yorumlar