Mike Bloomfield – Al Kooper – Steve Stills – Super Session LP



Mike Bloomfield – Al Kooper – Steve Stills – Super Session
Speakers Corner -Columbia 9701 – 180 g LP


1968 yılında bir yaz günü. “İşsiz” kalmış birkaç müzisyen stüdyoda birbirilerine takılıyorlar. Bir yanda Butterfield Blues Band’den ayrılmiş gitarcı Mike Bloomfield son projesi olan Electric Flag’a da son vermiş durumda. Öte yanda jazz-rock grubu Blood, Sweat & Tears’dan kopmuş klavyeci, şarkıcı Al Kooper. Ufak bir hatırlatma, iki müzisyen daha önce Bob Dylan’ın köşe taşı plaklarından biri olan Highway 61 Revisited’de de birlikte olmuşlardı. Yanlarında piyanist Barry Goldberg, basçı Harvey Brooks ve davulcu Eddie Hoh. Al Kooper kurnaz, kayıt makaralarını devreye alıveriyor. Burada ufak bir bilgilendirme yapalım: Müzisyenler bu birliktelikten o denli keyif almışlar ki ertesi gün de tekrar buluşmaya karar vermişler.

Ancak uyuşturucu sorunu olup kronik uykusuzluk çeken Mike Bloomfield bilinmeyen bir nedenle stüdyoya gelmez. Yerini de Buffalo Springfield’den yeni ayrılan ve daha sonra Crosby, Stills & Nash’ta çalacak olan gitarcı Steve Stills alır.


Plağı dolayısıyla 2ye ayırmamız gerekiyor. Birinci yüzde Mike Bloomfield ve 2. yüzde Steve Stills. Böylece rock tarihinin belki de ilk “Jam Session”u tarihe geçiyor. Hiç bir baskı altında olmayan, hiç bir şey ispat etmek durumunda olmayan müzisyenler doyasıya gönül eğlendirdikçe bir başyapıt çıkıyor ortaya. Onun bunun bestelerini büyük bir keyif ve inanılmaz bir birliktelikle çalarlar.


Çaldıkları arasında: Curtis Mayfield’den Man’s Temptation, Bob Dylan’dan It Takes a Lot to Laugh..., Donovan’dan Season of the Witch. Burada özellikle Season of the Witch (11 dakika) yorumunda Steve Stills’in dantel ören wah wahlı gitarına ve Al Kooper’ın orguna kulak kabartmanızı öneririm. Çalışmadan o denli memnun kalırlar ki yayınlamaya karar verirler, ve beklenmedik bir şekilde hızla Billboard listesinde yükselip plak Top 20’ye girer. Burada yine bir not düşelim, Al Kooper plağı yayınlamadan önce müziği “zenginleştirme” amacıyla sonradan bir nefesli seksiyonu ekler.


Yani ilk kayıt esnasında bulunmayan nefesliler daha sonrasında yayın öncesi eklenmiş oluyor. Plak yerine birkaç yıl önce tekrardan yayınlanmış olan CD’yi satın almak isteyenler bonus olarak yer alan aynı parçaların nefeslisiz versiyonlarını da dinleyip, Al Kooper iyi mi yapmış, kötü mü yapmış konusunda kendi fikirlerini edinebilirler. (Columbia Legacy CK 63406) Bu arada Speakers Corner bu yeni LP basımda yine harika bir iş çıkarmış. Çok sessiz vinil, geniş bir sahne, ciddi bir derinlik. Rolling Stone dergisinde 4 yıldız. Super Session!


Müzik 8/10
Kayıt 7/10
B.M.


Şarkı Listesi
-Albert’s Shuffle
-Stop
-Man’s Temptation
-His Holy Modal Majesty
-Really
-It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry
-Season Of The Witch
-You Don’t Love Me
-Harvey’s Tune

Yorumlar